У початок

«Альянс Холдинг» програв суд у справі про штраф АМКУ на 43 млн грн

Господарський суд Києва 18 травня 2023 року відмовив ТОВ «Альянс Холдинг», мажоритарієм якого є англо-голландська Shell, у скасуванні рішення тимчасової адміністративної колегії Антимонопольного комітету України (АМКУ) від 24 листопада 2022 року за подання інформації у неповному обсязі про фінансування проєкту «північний потік-2».

Про це повідомляється на сайті АМКУ, передає «Інтерфакс-Україна».

Раніше повідомлялося, що у вересні 2021 року в рамках заходів державного контролю щодо виявлення порушень законодавства про захист економічної конкуренції, зокрема щодо контролю за концентраціями й узгодженими діями суб'єктів господарювання, АМКУ приступив до досліджень дій іноземних компаній ПАТ «газпром», Uniper Gas Transportation & Finance BV, Engie Energy Management Holding Switzerland AG, OMV Gas Marketing Trading & Finance BV, Shell Exploration and Production (LXXI) BV, Wintershall Nederland Transport and Trading BV.

Комітетом досліджувалося укладання зазначеними компаніями угод про фінансування проєкту «північний потік-2» і розподіл повноважень між його учасниками.

«Попередній аналіз наявної в комітеті інформації свідчить, що вказані вище дії могли призвести до недопущення, усунення або обмеження конкуренції», – зазначили в АМКУ.

У рамках цього дослідження комітет встановив три пов'язані відносини контролю з цими компаніями підприємства, що працюють в Україні, серед яких – ТОВ «Альянс Холдинг» («АХ»).

«За ненадання інформації на вимогу державного уповноваженого АМКУ… на «Альянс Холдинг» накладено штраф – 43 452 318 грн. Це найбільший штраф, який накладався комітетом за цей вид порушення», – нагадали у відомстві.

Як повідомлялося, тимчасова адміністративна колегія АМКУ 24 листопада 2022 року в рамках цього дослідження також оштрафувала ТОВ «Енжі Енерджі Менеджмент Юкрейн» («ЕЕМЮ»), яка є «дочкою» французької Engie, на 3,941 млн грн, а 22 грудня 2022 року — ТОВ «БАСФ Т.О.В.» («дочка» німецької BASF) — на 20,337 млн грн.

Вказані компанії також пов'язані відносинами контролю з компаніями-інвесторами проєкту «північний потік-2».

«Компанії не є безпосередніми учасниками проєкту «північний потік-2», але згідно із законодавством мають обмінюватися між собою інформацією і вживати заходів щодо запобігання порушенням», — пояснили в АМКУ.

Як доповнили у комітеті, трьом суб'єктам господарювання було надіслано вимоги щодо надання інформації про підтвердження чи спростування факту укладання іноземними компаніями угод про фінансування проєкту «північний потік-2». Також потрібно надати пояснення необхідності отримання дозволів органів комітету на зазначені дії.

«Жоден із відповідачів не виконав вимоги комітету», – резюмували у відомстві.

Газопровід «північний потік-2» так і не запрацював через введені проти росії санкції у відповідь на розв'язану рф повномасштабну війну проти України.

Учасниками консорціуму є «газпром», Engie, OMV, Shell, BASF та Uniper.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти