У початок

Europol Gaz вимагає від «газпрому» компенсації за затримку постачань газу

Власник польської ділянки газопроводу «ямал-Європа» Europol Gaz закликав російський «газпром» виплатити компенсацію обсягом близько 6 млрд злотих (1,3 млрд євро) за збитки, яких компанія зазнала через припинення росією постачань газу до Польщі. Про це рішення оголосив віце-прем’єр-міністр і міністр державного майна Яцек Сасін у четвер в ефірі TVP Info.

«Europol Gaz, тобто компанія, яка відповідає за транспортування газу, подала до арбітражу проти «газпрому» на повернення приблизно 850 млн злотих дебіторської заборгованості, прострочених платежів за транспортування газу. Вальдемар Павляк пожертвував ці гроші росіянам 2010 року, він не гнався за цими грошима, що також показує, як той уряд (…) схилився перед росіянами, але за умови, що росіяни надішлють цей газ до 2045 року, а Europol Gaz зробить гроші на це», — сказав Сасін.

Газопровід «ямал-Європа» — це великий газопровід, який з'єднує півострів ямал у росії із Західною Європою, включаючи Польщу.

Як пояснив віце-прем'єр, газ, який мав іти через Польщу, не йде, тому Польща має право вимагати повернення.

«Більше того, цей позов, цей арбітражний запит також стосується втраченої вигоди Europol Gaz. Йдеться про суму понад 5 млрд злотих. Саме стільки фактично оцінювався час до 2045 року, коли росіяни зобов’язалися спрямовувати газ через територію Польщі», – підкреслив він.

Згідно з документом, отриманим Польським агентством преси (PAP), арбітражний розгляд буде проводитися в Арбітражному інституті при Торгово-промисловій палаті в Стокгольмі.

З миті закінчення терміну дії контракту в травні 2020 року транспортування газу газопроводорм «ямал» здійснюється відповідно до європейських норм. Однак у травні 2022 року, коли росія потрапила під санкції через її повномасштабне вторгнення в Україну, «газпром» призупинив постачання ямальським газопроводом.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти