У початок

У грудні санкції можуть скоротити експорт російської нафти з балтійських портів на 20%

Згідно з підрахунками трейдерів і Reuters, експорт флагманської російської суміші сирої нафти Urals із портів Балтійського моря у грудні може впасти майже на 20% після того, як набули чинності обмеження цін на Заході й ембарго ЄС на російську нафту. Про це свідчать підрахунки трейдерів і агентства Reuters. 

Трейдери кажуть, що росія не змогла повністю переспрямувати експорт Urals з Європи на інші ринки, зокрема в Індію й Китай, і їй було важко знайти достатню кількість відповідних суден.

Згідно з даними трейдерів і розрахунками Reuters, експорт Urals із портів Балтійського моря, ймовірно, впаде приблизно до 5 млн тонн цього місяця з 6 млн тонн у листопаді. Деякі оцінки становлять лише 4,7 млн тонн.

Європейський Союз, країни Великої сімки й Австралія запровадили максимальну ціну на російську нафту на рівні $60 за барель, яка діє з 5 грудня, на додаток до ембарго Європейського Союзу на імпорт російської нафти морським транспортом і подібних обіцянок Сполучених Штатів, Канади, Японії й Британії.

Обмеження дозволяє країнам, що не входять до ЄС, імпортувати морську російську нафту, але забороняє судноплавним, страховим і перестраховим компаніям обробляти вантажі російської нафти по всьому світу, якщо вона не продається дешевше від $60. 

У грудні сиру нафту сорту Urals продавали з більшими знижками, а домінуючий покупець Індія купувала барелі за ціною значно нижчою від граничних $60. 

Вплив санкцій на завантаження Urals із балтійських портів росії посилився слабкою експортною економікою і помірним попитом на сорт в Азії, особливо в Китаї.

Зі слів трейдерів, трубопровідна монополія «транснєфть» не змогла заповнити деякі з доступних місць завантаження через відсутність заявок від виробників. Деякі інші слоти було перенесено чи скасовано.

Коли офіційні особи США вперше обговорили ідею обмеження експортних цін на російську нафту, метою було скоротити нафтові доходи росії, які досі залишаються високими.

Досягти цього складно, оскільки відступ покупців знизив ціну на російську нафту, але додав волатильності цін на міжнародних ринках через можливі перебої з постачаннями. 

росія заявила, що не буде дотримуватися ліміту, навіть якщо їй доведеться скоротити виробництво.

Оскільки росія звела до мінімуму використання послуг західних судноплавних і страхових компаній, експорт нафти за межі західних країн продовжився після 5 грудня без дотримання обмеження ціни.

Але кількість країн, які бажали купувати Urals у грудні, скоротилася до чотирьох (Болгарія, Китай, Індія й Туреччина) — і в деяких випадках Urals продавався на експортні ринки за ціною, нижчою від загальної собівартості виробництва, включаючи місцеві збори, повідомили в грудні джерела в галузі. 

Світові ціни на нафту приблизно на $40 за барель нижчі від цьогорічного піку, і російські учасники ринку все частіше кажуть про потребу значного скорочення видобутку для підтримки цін і підвищення ефективності нафтової промисловості.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти