У початок

Трейдери побоюються блокування Баришівської ГНС

Також є російською мовою

Баришівську ГНС, одне з великих сховищ Київського регіону, може бути зупинено протягом тижня. Таку думку enkorr висловили кілька джерел на ринку.

За словами одного з них, акціонери станції домовилися знайти шляхи виходу з конфлікту навколо ГНС до 25 жовтня. «Якщо до кінця поточного тижня білоруські акціонери не запропонують варіанти вирішення конфлікту, то на ГНС заходить АРМА (Нацагентство з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів, – ek) і повністю забирає на себе управління», – каже джерело, знайоме з ходом переговорів.

У разі переведення управління на АРМА, додає воно, для відновлення нормального функціонування станції буде потрібно проведення серйозної бюрократичної роботи, а саме перепідписання договорів з енергопостачальною компанією, комунальними службами, «Укрзалізницею» і т.д.. На це може знадобитися один-два тижні.

Інше джерело на ринку відзначає, що нові власники 50% станції – «Ультрамарин Трейдинг» і «Єврогазгруп» – будуть домагатися передання управління їм, тому вимушена пауза в роботі в будь-якому разі буде. «Через АРМА або безпосередньо – вони мають намір зайти на ГНС якомога раніше, і, найшвидше, знадобиться час для передання справ від нинішнього оператора до нового», – вважає воно. За його даними, низка трейдерів, що зберігають ресурс на ГНС, уже забрали його або збираються це зробити найближчим часом.

Водночас представники нинішнього менеджменту Баришівської ГНС не підтверджують загрозу зупинки: «Ми працюємо і будемо працювати в нормальному режимі, реальних приводів для зупинки немає».

За даними enkorr, найбільшим клієнтом Баришівської ГНС у 2020 р. була компанія «Глуско Україна». Крім того, базу як опорні базиси використовує компанія «Євромін Енерджі». Серед інших клієнтів ГНС – «Укрдніпрогаз», «Авантаж», «Центрнафтогазпостач», «Газтрон».

Нагадаємо, що 29 вересня Печерський районний суд Києва передав все арештоване обладнання Баришівської ГНС в управління Нацагентству з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів (АРМА). Майно було заарештовано 16 липня 2020 р. у справі про розкрадання кредитних коштів державного «Укргазбанку».

З 2016 року «Укргазбанк» видав кредит обсягом близько 226 млн грн групі компаній бізнесмена Дмитра Чирича. У заставу під кредит зокрема потрапило ТОВ «Баришівська ГНС», яким Чирич володів у паритеті з мінським підприємцем Олександром Плахотським. Згідно з угодою, в заставу потрапило майно ГНС, що було на момент укладення договору (20 резервуарів по 100 куб. м), а також весь майновий комплекс ГНС, створюваний на позикові кошти.

Кредитори намагалися розділити зобов'язання за загальним кредитом у рамках окремих проєктів, щоб погасити частину, видану під Баришівську ГНС, проте банк відмовився від такого варіанту і вимагав погашення всієї позики.

Після закінчення будівництва все, крім резервуарів, було оформлено у власність офшорних компаній Halworth Limited, Aliance Associates Ltd, Маcroy Trading Limited, що представляють інтереси А.Плахотського і його партнерів. На ці ж компанії в жовтні 2019 р. переоформлено оренду землі під сховищем. Сам Плахотський добровільно вийшов із засновників ТОВ «Баришівська ГНС».

У серпні 2020 р. компанії «Ультрамарин Трейдинг» і «Єврогазгрупп» спільно придбали активи групи «УПК», що знаходяться в заставі в «Укргазбанку». В угоду зокрема увійшло 100% ТОВ «Баришівська ГНС».

 

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти