У початок

Торік на тлі консолідації промисловості активність M&A в США зросла на 57%

Торік активність укладання угод у нафтовій і газовій промисловості зросла на 57%, оскільки енергетичні компанії збільшили витрати на розвиток завдяки вищим грошовим потокам від прибутків у попередні роки. Про це йдеться в опублікованому у вівторок звіті, пише Reuters.

Як зазначається у звіті, провідні енергетичні компанії витратили $49,2 млрд на злиття й поглинання 2023 року проти $31,4 млрд 2022-го. Зростання відбулося в основному завдяки мегаугодам між інтегрованими нафтогазовими компаніями.

Очікується, що активність M&A триватиме цього й 2025 року завдяки більшій кількості мегаугод, повідомила EY.

Гроші, витрачені на видобуток нафти й газу, також зросли минулого року, а витрати на розвідку і розробку зросли на 28%, до $93,1 млрд.

Стрибок витрат на укладання угод і розширення резервів знаменує собою зміну стратегії після багаторічної зосередженості на доходах акціонерів, а не на зростанні, чим багато компаній користувалися, намагаючись заманити назад інвесторів, які покинули сектор.

Минулого року нафтогазові компанії вдвічі скоротили витрати на дивіденди й виплати викупу акцій – до $28,9 млрд з рекордних $57,7 млрд 2022 року.

Загальносекторальна консолідація підштовхнула активність M&A, підвищивши загальні витрати компаній до $142,3 млрд, що на 36% вище, ніж 2022 року.

«2023 року ми почали бачити зосередження на консолідації позицій, які мали оператори», — сказав в інтерв’ю Брюс Он, партнер групи стратегії та енергетичних транзакцій EY, зазначивши зміну стратегії на інвестування в основні операції.

З його слів, компанії, які переповнені готівкою, були зосереджені на підвищенні ефективності шляхом масштабування й використання наявних операцій.

Їхні прибутки впали на 55% 2023 року – до $83,9 млрд, насамперед через зниження спотових цін на сиру нафту West Texas Intermediate (WTI), йдеться у звіті.

Компанія Chevron була торік найбільшим покупцем нерухомості із загальними витратами на її придбання обсягом $10,6 млрд, в основному завдяки угоді про покупку нафтової компанії PDC Energy, що базується в Денвері, вартістю $6,3 млрд, йдеться у звіті.

Exxon Mobil завершила придбання Pioneer Natural Resources за $60 млрд у травні цього року. У жовтні Chevron оголосила про угоду на купівлю нафтовидобувної компанії Hess за $53 млрд. Проте угоду було відкладено принаймні до середини 2025 року через судовий спір.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти