У початок

Суд відмовив АМКУ в апеляції у справі про рекордний штраф для «Привату»

Також є російською мовою

Шостий апеляційний адміністративний суд відхилив скаргу Антимонопольного комітету України (АМКУ) й залишив чинним рішення Окружного адмінсуду Києва, який визнав неприпустимим використання матеріалів розслідування (НАБУ) у справі про штраф для компаній групи «Приват».

Про це на своїй сторінці у Facеbook повідомила голова Антимонопольного комітету Ольга Піщанська.

«Нагадую, компанія зараз намагається «відбитися» від штрафу комітету обсягом 4,7 мільярда гривень, накладеного за участь у змові на ринку палива. Через суди вона намагається оскаржити право комітету використати під час розгляду справ матеріали досудового розслідування у кримінальному провадженні, у цьому разі – Національного антикорупційного бюро», — пише вона.

Утім, за словами голови АМКУ, це рішення апеляційної інстанції, як і попереднє, — в ОАСК, суперечить практиці Верховного Суду.

«Чекаємо на повний текст рішення для аналізу мотивів апеляційної інстанції. Представляємо касацію і відстоюватимемо нашу правоту у Верховному Суді», — додала Піщанська.

Нагадаємо, 30 березня АМКУ наклав штраф на компанії, що входять до групи «Приват», обсягом 4,7 млрд грн за антиконкурентні узгоджені дії при встановленні цін на пальне в 2015-2017 роках.

Зокрема, штраф накладено на ТОВ «ПТФ «Авіас», ТОВ «Торговий дім «Авіас», ТОВ «Пром Гарант Плюс», ТОВ «Альянс еволюшн», ПАТ «Укртатнафта» та 169 операторів АЗС (зокрема ПАТ «Укрнафта»). У цьому проєкті беруть участь близько 1 625 автозаправних станцій, які працюють під різними брендами у всіх регіонах України, займаючи 25% від усіх АЗС країни.

31 березня «Укрнафта» й «Укртатнафта» заявили про намір оскаржити в суді штрафи АМКУ.

Зокрема, представники «Укртатнафти» заявляли, що сама компанія не займається роздрібною торгівлею і не має власних АЗС, а ціни, за якими пальне постачається на ринок, однакові для всіх його учасників. У компанії також вважають, що висновки колегії АМКУ про те, що ціни на АЗС, які продавали продукцію заводу, були найнижчими на ринку, доводять абсурдність висновку про завищення цін заводом.

У свою чергу, представники «Укрнафти» зазначали, що штраф було накладено в рамках закону «Про захист економічної конкуренції» за порушення, передбачене п.1 ст. 50 цього закону, в якому йдеться, що на підприємства може бути накладено штраф обсягом до 10% доходу (виручки) від реалізації продукції за останній звітний рік.

Водночас, згідно з європейським законодавством і роз'ясненнями самого АМКУ, базою для застосування штрафу має бути виручка компанії на ринку, де допущено порушення.

«Отже, при визначенні обсягу штрафу для «Укрнафти» АМКУ мав враховувати винятково обсяг виручки від діяльності мережі АЗС (3,9 млрд грн). Відповідно, штраф не мав перевищувати 400 млн грн», — зазначали у компанії.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти