У початок

Стривай, паровозе: ціни на LPG на аукціонах обвалилися на 2 000 грн/т

На аукціоні Української енергетичної біржі 7 серпня вартість скрапленого газу знизилася на 2 039 грн/т — до середньозваженої 43 535 грн/т. Водночас на ринку, як свідчать дані Консалтингової групи «А-95», середня ціна на умовах постачання FCA тримається на рівні 45 390 грн/т, що майже дорівнює показнику, який було зафіксовано тижнем  раніше.

Динаміка середніх гуртових цін на скраплений газ в Україні, грн/т

На торги було виставлено 3,9 тис. т ресурсу, що на 5% більше, ніж на минулих торгах, з яких 271 т залишилися без покупця.

Протягом аукціону вартість газу «Укрнафти» знизилася з 45 245 грн/т до 41 600-44 630 грн/т. У нижньому діапазоні газ торгувався на західних базисах. Вартість LPG «Укргазвидобування» знизилася з 46 546 грн/т до 43 500-44 151 грн/т.

Окрім державних виробників, на УЕБ 7 серпня були анонсовані торги GT GROUP, на яких трейдер пропонував 456 т ресурсу за 44 000-45 500 грн/т. Але в день торгів усі лоти було знято.

На аукціонах приватних виробників 6 серпня ціна на скраплений газ теж знизилася до 44 700-45 000 грн/т.

Основною рушійною силою, яка тиснула на ціни, спрямовуючи їх униз, були обсяги імпорту, які минулого тижня виявилися рекордними з лютого 2022 року. Нагадаємо, з 29 липня по 4 серпня середньодобовий імпорт скрапленого газу становив 3,85 тис. т, це найбільший показник із лютого 2022 року

Наразі все стверджує про фальстарт закупки ресурсу в очікуванні великого підняття акцизу на LPG. Нагадаємо, що на старті торгів на УЕБ 31 липня ціни злетіли з 44 900 до 47 000 грн, але після тривалої паузи були вимушені відкотитися до 45 000 грн/т.

«Зарано почали компанії затарюватись пальним. Дуже зарано. Тепер ці обсяги будуть поступово валити ціни на ринку», — прокоментували в одній із великих паливних компаній.

Через наявність газу учасники ринку не поспішали купувати газ на УЕБ за стартовими цінами,  чекаючи дешевших пропозицій. «І дочекалися. Державним виробникам нічого не залишалося, як знижувати ціни до рівня, нижчого за імпортний паритет», — зазначив один з учасників.

«Суттєво знизилися ціни на аукціоні на західних базисах. 41 600-42 500 грн/т – це насправді дуже хороша ціна. Купуй на здоров’я, але проблема в тому, що немає куди зливати», — додав інший.

Зі слів трейдерів, пропозицій на ринку багато, а буде ще більше. Особливо відчутне профіцитне напруження на півдні, де ціни починаються від 40 900 грн/т на бутан і 42 000 грн/т на пропан. Зі слів представників компаній, деякі південні трейдери вже анонсували зниження вартості ресурсу на близько 500 грн/т найближчими днями.

Більшість паливних компаній вважає, що таку динаміку підхоплять і інші трейдери. «Колосальний імпорт, здешевшання газу на аукціонах будуть впливати на формування вартості у трейдерів. І це ще заїхали не всі обсяги законтрактованого залізничного газу. Ось вони ще доллють оливи у вогонь», — зазначили в одній із мереж.

На тлі перенасиченості ринку дедалі меншають обсяги партії, що впливає на регіональне ціноутворення. Наприклад, зниження цін на Orlen Lietuva вже позначилося на температурі ринку. «Орленівські обсяги мізерні (близько 38 т на добу — ek), але свій вплив вони вже мають. Це та категорія учасників ринку, яка торгує з націнкою 200 грн, а потім увесь ринок штормить через їхні ціни», — розповів один із трейдерів з центрального регіону.

Упевненості в нисхідній динаміці цін додає і гривня, яка за тиждень на міжбанку укріпилася на 20 коп./$ (станом на обід 7 серпня — ek).

- згідно з даними Мінфіну.  

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти