У початок

США задля узгодження допомоги Україні можуть зняти заборону на експорт СПГ

Влада США може зняти накладену президентом країни Джо Байденом заборону на експорт скрапленого природного газу, щоб домогтися погодження пакету допомоги для України в Конгресі.

Про це повідомляє агентство Reuters із посиланням на джерела в Білому домі.

На початку 2024 року Білий дім оголосив паузу у видачі дозволів на експорт СПГ, який останні два роки активно замінює на світових ринках російську сировину, і пояснив ухвалене рішення ситуацією з кліматичними змінами — «екзистенційною загрозою». Відповідний крок викликав критику з боку республіканського табору. Спікер палати представників США Майк Джонсон повідомляв, що рішення Байдена «підсилює росію» і змушує Європу покладатися на її експорт.

«Американські чиновники відкриті до припинення оголошеної президентом Джо Байденом паузи на видачу дозволів про експорт СПГ, щоб домогтися схвалення пакету допомоги Україні в Конгресі», — йдеться у повідомленні.

Зі слів одного з джерел, Білий дім може піти на зняття паузи і навіть тому, що вона не несла жодних обмежень на експорт газу в найближчому майбутньому.

Як повідомляли ЗМІ, США вичерпали можливості допомоги Києву, передавши останній пакет озброєнь торік у грудні. Цього року було передано лише один пакет допомоги на суму $300 млн. Конгрес поки не погодив новий запит адміністрації Байдена про $60 млрд для України.

На тлі невизначеності із законопроєктом про виділення грошей Києву, що триває вже кілька місяців, республіканці в палаті представників підготували свій варіант плану допомоги Україні у вигляді позик чи «ленд-лізу», а не безоплатної допомоги, як було досі.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти