У початок

Що буде після завершення угоди про транзит газу через Україну – Reuters

Україна не продовжуватиме п'ятирічний контракт із російським «газпромом» на транзит російського газу в Європу, коли він закінчиться наприкінці року, що спонукає країни-одержувачі шукати альтернативи.

Як пише Reuters, після початку розв’язаної росією війни в Україні Норвегія обігнала рф, ставши найбільшим постачальником трубопровідного газу в Європу, а ЄС збільшив імпорт скрапленого природного газу (СПГ) із США й інших країн.

Хто отримував російський газ через українську трубу  

Маршрут транзиту газу через Україну, погоджений москвою й Києвом 2019 року, дає змогу росії експортувати газ у Європу. Однак 2023 року обсяги транзиту впали на 28,5%, повідомляє український оператор газопроводу.

Є дві точки входу: Сохранівка і Суджа, але Україна оголосила форс-мажор, і транспортування через Сохранівку зупинено 2022 р.. Ця система з’єднує Польщу, Словаччину, Угорщину, Румунію й Молдову.

Більшість країн ЄС зменшили свою залежність від російського газу через повномасштабне вторгнення рф в Україну. Колишніми основними одержувачами газу через Україну є Австрія, Словаччина, Італія, Угорщина, Хорватія, Словенія й Молдова. Австрія все ще отримує більшу частину газу через Україну, а інші диверсифікували свої джерела і вжили заходів для зниження попиту.

Молдова, одна з найбідніших країн Європи, торік постачала весь свій газ із європейських ринків, залишивши доступний газ від «газпрому» для свого сепаратистського східного регіону, Придністров’я.

Імпорт Хорватії зараз мінімальний, а Словенії – впав майже до нуля після закінчення торік контракту її головного постачальника газу Geoplin з «газпромом», ідеться в дослідженні Центру глобальної енергетичної політики Колумбійського університету.

Як можна замінити газ, який ішов через Україну

Комісар ЄС з енергетики Кадрі Сімсон сказала, що аналіз показав, що альтернативні джерела постачання існують.

Австрія може імпортувати газ з Італії й Німеччини, а її комунальні служби заявили, що вжили запобіжних заходів у разі припинення постачань російського газу.

Угорщина покладається на трубопровід «Турецький потік», а Словенія отримує газ з Алжиру й інших джерел.

Словацький постачальник газу SPP заявив, що консорціум європейських покупців газу може отримати газ на російсько-українському кордоні після закінчення транзитного контракту.

Інший варіант – «газпром» – постачатиме частину газу іншим маршрутом, наприклад через «Турецький потік», через Болгарію, Сербію чи Угорщину. Однак пропускна здатність цих маршрутів обмежена, повідомили Reuters у SPP.

Італія отримує більшу частину свого газу через маршрут, який полегшує імпорт азербайджанського газу та з Алжиру.

Україна не імпортує газ безпосередньо з росії з 2015 року, але використовує транзитну систему для постачання будинків і підприємств. Система підтримує рівень тиску як для європейського, так і для внутрішнього постачання.

Україна має досвід управління зупинками транзиту, наприклад у 2006 і 2009 роках, і випробувала систему, щоб переконатися, що вона може працювати, якщо постачання з росії припиниться.

Українські енергетичні чиновники й джерела в галузі неодноразово заявляли, що припинення транзиту не загрожує Україні, заявляючи, що українські компресори можуть перекачувати газ зі сховищ, розташованих на заході, на схід.

Скільки недорахується «газпром»

росія може втрачати близько $4,5 млрд на рік, якщо експорт припиниться, виходячи з очікуваної середньої ціни на газ для Європи в $320 за 1000 кубометрів на 2025 рік. Її щоденний експорт через Україну в Європу наразі становить понад 40 млн кубометрів, згідно з даними «газпрому».

Якщо Україна не продовжить угоду, росія планує використовувати альтернативні маршрути й збільшити експорт СПГ. «газпром» планує збільшити продажі газу в Китай.

Наприкінці 2019 року російський газ почав надходити у Китай через трубопровід «сила сібірі», «газпром» має на меті експортувати 38 млрд кубометрів з наступного року, а в кінцевому підсумку — до 100 млрд кубометрів на рік, зокрема 50 млрд кубометрів через запропонований трубопровід «сила сібірі». Але наразі перемовини щодо ціни й інших питань зайшли в глухий кут.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти