У початок

Шантаж триває: після припинення постачань газу в Польщу й Болгарію рф погрожує й іншим країнам

Глава госдуми рф вячеслав володін заявив, що рішення про припинення постачань газу в Польщу й Болгарію було правильним і те саме треба зробити з іншими «недружніми» країнами.

Про це він написав у своєму telegram-каналі.

З його слів, Болгарія і Польща мали змогу скористатися пропозицією «нашого президента про оплату природного газу за рублі. Механізм визначено. Керівники цих країн не схотіли»,

На думку володіна, «так само необхідно вчинити і щодо інших недружніх» для росії країн, якими в рф називають ті країни, які адекватно оцінюють те, що відбувається, і підтримують Україну.

Як писав enkorr, «газпром» повідомив, що 27 квітня повністю призупинив постачання газу болгарській компанії «Булгаргаз» і польській PGNiG у зв'язку з несплатою в рублях. А у вівторок, 26 квітня, росія зупинила постачання газу в Польщу за ямальським контрактом.

ЄС назвав неприпустимим зупинення постачань газу росією і готує відповідь.

Як відомо, в березні президент рф путін підписав указ про продаж газу «недружнім країнам» (до яких входить і Польща). Він передбачає розрахунок за газ лише в рублях. Нові правила, зініційовані одноосібно путіним, з погляду росії набули чинності 1 квітня. Польща відмовилася це робити.

Європейська комісія вивчила вимоги путіна оплачувати газ в рублях і дійшла висновку, що це буде порушенням санкцій. Таким чином, жодна країна ЄС не повинна оплачувати «блакитне паливо» російською валютою.

Водночас Україна запропонувала Європейському Союзу оплачувати російські нафту і газ за «іранською моделлю». Йдеться про переведення оплати на спеціальний рахунок, яким рф зможе скористатися тільки після припинення війни проти України.

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти