У початок

рф зупинила постачання газу в Польщу – ЗМІ

У вівторок, 26 квітня, росія зупинила постачання газу в Польщу за Ямальським контрактом. Про це повідомляє польський портал Onet.

Через припинення постачання природного газу газогоном «Ямал–Європа» у Міністерстві клімату Польщі зібралася кризова група.

росія не робила жодних заяв щодо цієї ситуації. 

Очікується, що польський уряд зробить офіційні оголошення щодо цього сьогодні.

Припинення постачання газу виданню неофіційно підтвердили урядові джерела та в польській компанії нафтогазової промисловості (PGNiG).

«Минулої п'ятниці закінчився термін розрахунків за газ у валюті рф. Ми враховуємо різні сценарії й готові до них», – підкреслили в PGNiG.

Російський «Інтерфакс» із посиланням на дані європейських газотранспортних систем пише, що постачання газу в Польщу припинилося о 04:00 26 квітня.

«Ми готові стати повністю незалежними від постачаньт російського газу в Польщу в 2022 році. Роботи, що проводяться з цією метою протягом шести років, завершуються цього року відповідно до графіка і без зволікань», – зазначив Пьотр Наїмський, урядовий уповноважений зі стратегічної енергетичної інфраструктури під час Європейського економічного конгресу 2022 року.

З його слів, цього року в жовтні буде введено в експлуатацію газопровід, який з'єднує Польщу з Норвегією. «Газовий порт було розширено на першому етапі. Він має змогу отримувати 6,3 млрд куб. м газу на рік. Газопровід з Норвегії – це 10 млрд кубометрів», – додав він.

Як повідомлялося, в березні президент рф владімір путін підписав указ про продаж газу т.зв. «недружнім країнам» (до яких входить і Польща) тільки за рублі. Нові правила кремля набули чинності 1 квітня. Та Польща відмовилася це робити, мотивуючи порушенням норм укладеного контракту.

Раніше Європейська комісія вивчила вимоги путіна оплачувати газ в рублях і дійшла висновку, що це порушить санкції. Таким чином, жодна країна ЄС не повинна оплачувати «блакитне паливо» російською валютою.

Водночас Україна запропонувала Європейському Союзу оплачувати російські нафту і газ за «іранською моделлю». В такому разі оплату слід переводити на спеціальний рахунок, до якого рф зможе отримати доступ після припинення війни проти України.

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти