У початок

Мережу SunOil занапастило специфічне пальне – експерт

Також є російською мовою

Можливою причиною закриття близько 120 станцій мережі SunOil є реалізація некондиційного пального й брак фінансування для модернізації. Про це у своїй авторській колонці «Чому SunOil здав назад» пише директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн.

Експерт зазначає, що на ринку SunOil відома насамперед як торговець специфічним пальним. Так, 2021 року буквально кожне дослідження пального на її станціях приносило Інституту споживчих експертиз нові рекорди відхилень від держстандартів.

Зокрема у SunOil, а також у «БРСМ» навесні 2021 року знайшли давно забутий октанопідвищуючий компонент ММА, заборонений до використання в Україні, Європі й США. Аналогічну статистку отримала і Держекоінспекція: разом із колегами з Мotto мережа SunOil розділила почесне перше місце за підсумками перевірок у 2021 році – обидві набрали по три неякісні проби.

Експерт зазначає, що продажі заправок «Сан Ойл» бли одними з найнижчих на ринку, більшість станцій не продавали й 1 000 л на добу, тоді як середній по ринку об'єм близько 3 500 л.

«Виходить замкнене коло: продажі невеликі, бо станції старі, а пальне погане. Та якщо торгувати якісним продуктом, тоді не буде маржі покриття витрат, не кажучи вже про прибуток», — пише С.Куюн.

За його словами, причина провалу програми розвитку також очевидна – брак фінансування. Відомо про тривалі перемовини з кількома українськими банками, які закінчились безрезультатно.

Куюн також припускає, що сильно ускладнило фінансове становище мережі запроваджене в травні 2021 року державне регулювання, яке знизило націнки в роздрібних мережах.

«…2019-ий, 2020-й і перше півріччя 2021 року видалися відмінними для паливного рітейлу, маржі досягли рекордних значень. А з літа 2021 року від «Сан Ойла» почали надходити сигнали біди», — зазначає експерт.

Як повідомляв enkorr, наприкінці січня зупинилося близько 120 АЗС під вивіскою SunOil. 2 лютого у своєму офіційному релізі ТД «Сан Ойл» заявив, що зберігає за собою лише 19 станцій у Харківській, Сумській і Чернігівській областях. Формальною причиною закриття станцій у «Сан Ойлі» назвали передчасний розрив договору оренди.

Мережа SunOil входила в десяток найбільших в Україні за кількістю АЗС, налічуючи близько 140 одиниць, основу яких становить орендована мережа «Веста», що належить одеському бізнесменові Сурену Сардаряну.

Група компаній «Сан Ойл» відома тим, що керує чотирма міні-НПЗ у Харківській і Полтавській областях.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти