У початок

Сергій Корецький відзвітував за рік керування «Укрнафтою»

На цю мить чистий прибуток ПАТ «Укрнафта» перевищив 20 млрд грн, а за перший квартал 2023 року цей показник становив 14,1 млрд грн. Про це у короткому звіту роботи підприємства за 12 місяців повідомив директор компанії Сергій Корецький.

«Це – чистий прибуток від господарської діяльності, результат після сплати всіх податків, зокрема податку на прибуток. Без жодних змін облікової політики. Навіть враховуючи валютні коливання й індекс інфляції», — написав топменеджер на своїй сторінці у Facebook.

З його слів, планується, що дохід компанії за 2023 рік буде на рівні 95 млрд грн. Тобто, більше, ніж удвічі, перевищить середньорічний за останнє десятиліття.

«План податкових платежів за весь 2023 рік – 27 млрд грн, зокрема близько 5 млрд грн податку на прибуток», — зазначив він.

Як повідомив Корецький, компанія готується виплатити не менше 6 млрд грн дивідендів за результатами 2023 року (мінімальна ставка 30% від  чистого прибутку — визначається рішенням акціонерів), що навіть у такому разі буде більше за загальний результат останніх 10 років.

Що стосується видобутку, то очільник «Укрнафти» зазначив, що компанія ставила собі амбіційну задачу (як і з чистим прибутком) збільшити на 6% видобуток нафти порівняно з 2022 роком, але він буде трохи меншим, ніж очікувалося. По газу, навпаки, приріст буде більшим, ніж планували.

«План щодо нових свердловин без змін – 9 2023 року, 30 — 2024-го. Для прикладу: протягом останніх років бурили по 1-2 свердловини на рік», — каже Корецький.

На переконання Корецького, за цей рік компанія стала відкритою й прозорою. Тільки вихід на Prozorro дав економію для компанії на закупівлях на рівні 9% від очікуваної вартості.

«Отримали власний залізничний код. У це складно повірити, але найбільша нафтова компанія не мала залізничного коду і користувалася винятково послугами третіх осіб», — зазначив він

Окрім цього, в «Укрнафти» з’явилися брендовані паливовози — майже 100 автомобілів із логотипом «Укрнафти» перевозять пальне найвищої європейської якості, забезпечуючи власну мережу АЗС.

«Нарешті почали використовувати ліцензію постачальника електроенергії – з квітня економимо 2% від ціни РДН, це десятки мільйонів гривень на рік. Раніше також купували у посередників», — йдеться у короткому звіті топменеджера.

З його слів, компанії вдалося вдвічі знизити й ставку банківського еквайрінгу, що дозволило зекономити 40 млн грн, а також за період роботи нового менеджменту вдалось уникнути проблемної дебіторської заборгованості.

«Продажі в мережі АЗК зросли. Проливи — +10%. Кількість непаливних чеків — +43%, до 3,7 млн (за аналогічний період минулого року було 2,6 млн). Товарообіг за січень-жовтень 2023 року збільшився на 30%, враховуючи інфляцію. Конверсія – співвідношення між непаливними й паливними чекам — +78% – з 0,13 до 0,23. Мета — вийти на одиницю», — зазначив він.

Корецький також наголосив, що за звітний період в обіг було введено власні талони і паливні картки для В2В.

«Переоблаштовуємо 100 магазинів – там, де були кіоски і торгівля «через віконце» з входом у туалет на вулиці. Тепер там буде повноцінний мінімаркет з кавою і снеками. На 2024 рік плануємо ще +100 таких магазинів», — додав Корецький.

«Забезпечуємо Міністерство оборони України пальним повною мірою. За 10 місяців економія для ЗСУ від зниження цін «Укрнафтою» перевищила 1,2 млрд грн», — резюмував він.

Нагадаємо, в листопаді 2022 року влада України на основі закону «Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану», а також низки наказів Верховного головнокомандувача ЗСУ прийняла рішення про примусове відчуження у власність держави акцій кількох стратегічно важливих підприємства, серед яких — ПАТ «Укрнафта» і ПАТ «Укртатнафта», які раніше контролювала група «Приват» та інші приватні акціонери.

7 листопада Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку ухвалила це рішення.

Після цього у ПАТ «Укрнафта» і ПАТ «Укртатнафта» було змінено склад наглядових рад. Згодом керівником «Укрнафти» й «Укртатнафти» було призначено Сергія Корецького.

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти