У початок

Саудівська Аравія вперше за 5 місяців може знизити для Азії липневі ціни на нафту

Саудівська Аравія, найбільший у світі експортер нафти, може знизити ціни на більшість сортів сирої нафти, які вона продає в Азію, у липні, вперше за п’ять місяців, оскільки орієнтири Близького Сходу й маржа для азійських нафтопереробників ослабли, повідомили Reuters джерела з нафтопереробної промисловості.

Очікується, що липнева офіційна ціна продажу (OSP) на провідну арабську легку нафту впаде на 30-50 центів за барель, показало опитування Reuters на п’яти нафтопереробних підприємствах після досягнення п’ятимісячного максимуму в червні.

Потенційне зниження цін для Азії, на яку припадає 82% експорту нафти Саудівської Аравії, підкреслює тиск, з яким стикаються виробники ОПЕК, оскільки пропозиція не в ОПЕК продовжує зростати, а світова економіка стикається із зустрічними вітрами.

Організація країн-експортерів нафти та їхні союзники, група, відома як ОПЕК+, ймовірно, продовжать добровільне скорочення постачань на зустрічі 2 червня.

Державний нафтовий гігант Saudi Aramco, ймовірно, скоротить свої OSP після того, як розліт цін за перший і третій місяці на близькосхідний орієнтир Dubai скоротився приблизно на 40 центів цього місяця, повідомили джерела на умовах анонімності, оскільки не мають права говорити зі ЗМІ.

Беквордація – це ринкова структура, де поточні ціни вищі, ніж ціни наступного місяця, що вказує на обмежену пропозицію.

Обмеження пропозиції, викликане різким зниженням експорту з Мексики й Абу-Дабі, зменшилося після того, як державні енергетичні компанії Pemex і ADNOC скоротили внутрішні споживання власної нафти, повідомили джерела.

Крім того, Канада почала експортувати важку нафту зі свого нещодавно розширеного трубопроводу Trans Mountain до Азії.

У зв’язку з послабленням обмеження постачання, одне з джерел повідомило, що OSP для Arab Medium і Arab Heavy слід ще більше знизити.

В Азії низька маржа нафтопереробки стримала апетит нафтопереробників до додаткових постачань, повідомили джерела.

Згідно з даними LSEG, середня маржа на комплексному нафтопереробному заводі (НПЗ) у Сингапурі, лідері азійських нафтопереробників, знизилася нижче від $3 за барель за останні 15 днів з $3,96 у квітні.

Саудівська сира нафта OSP зазвичай випускається приблизно п’ятого числа кожного місяця і встановлює тенденцію для цін в Ірані, Кувейті та Іраку, впливаючи на понад 9 млн барелів на день (б/д) сирої нафти, що прямує в Азію.

Aramco встановлює ціни на нафту на основі рекомендацій клієнтів і після розрахунку зміни вартості своєї нафти за останній місяць на основі видобутку і цін на продукцію.

Офіційні особи компанії не коментують щомісячні OSP королівства як питання політики.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти