У початок

Саудівська Аравія може знизити ціни на нафту Arab Light до мінімуму за 15 місяців для Азії

Найбільший експортер нафти Саудівська Аравія може ще більше знизити ціни на свій флагманський сорт сирої нафти Arab Light для Азії в лютому після того, як їх було встановлено на 10-місячному мінімумі цього місяця, оскільки занепокоєння щодо надлишку пропозиції продовжують затьмарювати ринок.

За даними чотирьох респондентів, опитаних Reuters, державний нафтовий гігант Saudi Aramco може знизити офіційну ціну продажу (OSP) середньокислого сорту приблизно на $1,50 за барель у лютому, що відповідає зміні еталонного показника в Дубаї.

Це призведе до підвищення ціни на Arab Light у лютому до рівня, який востаннє спостерігався в листопаді 2021 року, і приблизно на $1,75 за барель вище від середнього показника в Омані/Дубаї.

«Найближчий ринковий прогноз неоднозначний. Очікується, що в Азію надходитиме більше російських барелів, але попит не зростає», — сказав один з респондентів.

Зниження ціни відбулося через те, що росія переспрямовує свою нафту з Європи до Азії після того, як Європейський Союз заборонив імпорт морської сирої нафти з 5 грудня, а також запрацювало обмеження ціни, запроваджене країнами «Великої сімки» (G7), яке обмежує торгівлю російською нафтою за допомогою західних фінансів. 

Хоча минулого тижня москва заборонила продаж сирої нафти країнам, які дотримуються граничних цін на російську нафту, це не вплине на її ключових нафтових клієнтів в Азії, оскільки вони не долучилися до коаліції з обмеження цін. 

У листопаді минулого року росія стала головним постачальником сирої нафти як в Китай, так і в Індію, оскільки азіатські країни скористалися великими знижками, а західні країни уникали бізнесу з москвою.

Попит на нафту також навряд чи відновиться найближчим часом, навіть попри те, що Китай скасував суворі обмеження щодо COVID-19. Зі слів респондентів, різкий сплеск заражень у країні знизив бажання людей подорожувати.

Китай підвищив експортні квоти на першу партію нафтопродуктів у 2023 році, намагаючись стимулювати виробництво нафтопереробних заводів і отримати здорову експортну маржу на тлі низького внутрішнього попиту. 

Саудівська сира нафта OSP зазвичай випускається приблизно п’ятого числа кожного місяця і встановлює тенденцію для цін в Ірані, Кувейті й Іраку, впливаючи на близько 9 млн барелів на день (б/д) сирої нафти, що прямує в Азію.

Saudi Aramco встановлює ціни на нафту на основі рекомендацій клієнтів і після розрахунку зміни вартості нафти за останній місяць на основі видобутку і цін на продукцію.

Офіційні особи Saudi Aramco згідно з чинною політикою не коментують щомісячних OSP королівства.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти