У початок

Газ у Європі знову дешевшає, оскільки тепла погода приносить полегшення ринкам

Ціни на природний газ у Європі продовжили падіння, оскільки тепла погода стримує попит і послаблює тиск на політиків і керівників центральних банків, повідомляє Bloomberg.

Еталонні ф'ючерси впали на 8,7% — до мінімуму з середини лютого минулого року. М’які погодні умови поширилися на весь регіон, у таких великих містах, як Берлін, раніше було зафіксовано найтепліший початок року. У той час як наступного тижня в деяких регіонах очікується більш низька температура, прогнозується, що центральна й південна Європа залишатиметься не по сезону теплою.

Потепління зменшило потребу в опаленні й зняло занепокоєння щодо надто швидкого виснаження запасів газу. Ціни впали приблизно вдвічі від середнього рівня за 2022 рік, що стало благом для політиків і споживачів, які боролися з різким зростанням рахунків протягом останнього року, а також для центральних банків, які були змушені підвищити процентні ставки, щоб приборкати інфляцію.

«Європейські ринки зараз стикаються з величезним недоспоживанням у поєднанні з надлишковою пропозицією», — сказав Нік ван Кутерен, провідний трейдер голландської енергетичної компанії PZEM NV, додавши, що «за останні два тижні сховища знову заповнено».

Попит на газ також зменшився через потужне виробництво енергії вітру в останні дні. Німецька вітрова потужність близька до рекорду, тоді як Велика Британія виробляла безпрецедентний рівень наприкінці минулого року. У той же час значні постачання скрапленого природного газу — з першим повним вантажем, який прибув на новий імпортний термінал Німеччини у Вільгельмсхафені, — також стримують ціни.

Станом на 14:42 ф’ючерси на газ у Нідерландах на перший місяць були нижчими на 7,6% і становили 66,79 євро за мегават-годину в Амстердамі після падіння на 6,1% у вівторок. Еквівалентний контракт у Великобританії впав на 7,7%.

«Поки прогнози не вказують на зимову погоду, ймовірні подальші втрати», — заявили аналітики торгової фірми Energi Danmark A/S у примітці.

Проте уряди й далі закликають людей продовжувати економити енергію. Попри нещодавню м’яку погоду, велика частина зими ще попереду, а ціни на газ залишаються значно вищими за п’ятирічний середній показник на той час.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти