У початок

ЄС очікує 2023 року ціну за барель нафти Brent на рівні $84,8

Євросоюз очікує, що середня ціна на нафту марки Brent поточного року становитиме $84,8 за барель, випливає із зимового прогнозу Єврокомісії. Восени ЄС очікував на 2023 рік Brent на рівні $85 за барель.

Згідно зі звітом, ЄС прогнозує, що 2024 року ціна за барель нафти марки Brent становитиме $79,9, восени її вартість на 2024 рік оцінювалася у $78. У зимовому прогнозі йдеться про те, що ембарго на морські постачання сирої нафти до ЄС, а також встановлена «стеля цін» не призвели до додаткової напруженості на міжнародному ринку сирої нафти.

Аналітики Єврокомісії вважають, що ембарго на нафтопродукти з росії, яке набуло чинності з 5 лютого, і «стеля цін» не призведуть у короткостроковій перспективі до очікуваного деякими аналітиками дефіциту дизельного пального в ЄС.

«Дефіциту вдасться уникнути завдяки сплеску імпорту наприкінці 2022 року й високому рівню складських запасів», — зазначається у прогнозі.

З 5 грудня набула чинності «стеля цін» на нафту на рівні $60 за барель, з 5 лютого — на нафтопродукти з росії на рівні $100 і $45 за барель (для продукції, що торгується з премією й дисконтом до нафти відповідно). На початку січня вартість Brent знижувалась, після чого світові ціни на нафту перейшли до зростання. У Bank of America прогнозували, що вартість нафти Brent 2023 року зросте в середньому до $100 за барель.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти