У початок

Румунські компанії намагаються повернутися на український ринок

Обсяги імпорту скрапленого газу продовжують зменшуватися. За даними enkorr, минулого тижня українські імпортери розмитнили 12 тис. тонн продукту, це на 19% менше, ніж 13-19 березня.

Понад 90% відвантажень минулого тижня здійснювалося з Польщі й країн Балтії. Проте спостерігається зменшення продажів з литовських базисів, що зумовлено припиненням залізничних постачань скрапленого газу з росії до Литви. Це поки що не вплинуло на рівень цін продукту на балтійських терміналах, але сприяло здорожчанню газу українського виробництва.

Слід зазначити, що протягом останніх тижнів на тлі скорочення постачань імпорту зросла частка споживання вітчизняного СВГ. При подальшому зменшенні закупівель імпорту й можливих збоїв у постачаннях російського газу до Польщі й країн Балтії роль українських виробників у ціноутворенні зростатиме.

Наприкінці березня ціни на скраплений газ у країнах Балтії й східних терміналах Польщі не зазнали суттєвих змін. За даними enkorr, автомобільні партії ПБТ продавалися за $630-705/т. Газу на північних базисах достатньо попри скорочення обсягів пропозиції з Литви. Учасники ринку повідомляють, що вантажі останні кілька днів перетинають кордон із затримкою. Днями українською митницею буде впроваджено новий порядок проїзду порожнього вантажного транспорту через пункт «Ягодин-Дорохуськ». З 1 квітня паливні автоцистерни перетинатимуть кордон на загальних підставах без права пріоритетного проїзду. Пункт «Ягодин-Дорохуськ» є основним для паливних вантажів, тому новий порядок перетину кордону у цій локації призведе до збільшення строків транспортування нафтопродуктів до України.

На початку тижня компанії повідомили enkorr про укладання двох нових угод на постачання скрапленого газу залізницею. Партії газу європейського й американського виробництва було продано за $690-715/т на умовах DAP Ізов та DAP Чієрна-над-Тисою. «Ця угода не була прибутковою, але зараз нам важливо зберегти відносини для подальшої співпраці», — каже польський постачальник. Тим часом цінові пропозиції газу зі Швеції й Нідерландів, який польські компанії закуповують за довгостроковими контрактами, на українському кордоні складають $950-970/т DAP Ізов. Це значно дорожче від залізничних партій ПБТ, що продається на білорусько-польському кордоні, де угоди укладалися за $435-445 DAP Брест минулого тижня.

Низькі продажі на внутрішньому ринку й слабкий попит з боку українських покупців змушує румунські компанії зменшувати ціни на скраплений газ. Компанія-оператор терміналу у Галаці повідомила еnkorr, що цього тижня пропан-бутанова суміш пропонується за $670-690/т, це на $100 дешевше, ніж у середині березня.

«Усі покупці зараз у Польщі й Литві. Ми продаємо неросійський ресурс, але маємо конкурувати з ними», — пояснює співрозмовник.

Здешевлення скрапленого газу у Румунії відображує очікування ринку щодо зміни цін Sonatrach. Деякі трейдери розраховують, що через зменшення котирувань нафти й здешевлення пропану і бутану у Північно-Західній Європі прайс алжирської компанії може коригуватись приблизно на $60-100 униз.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти