У початок

Постпреди країн ЄС домовилися позбавитися автомобілів з ДВЗ до 2035 року

Комітет постійних представників країн ЄС (Coreper) дійшов у понеділок згоди про відмову в Євросоюзі на 2035 рік від автомобілів з двигунами внутрішнього згоряння (ДВЗ), за винятком Німеччини, яка взяла курс на майбутнє «синтетичне пальне». Про це з посиланням на телеканал BFMTV пише «Інтерфакс-Україна».

Постпреди 27 країн Євросоюзу схвалили домовленість, досягнуту 25 березня Європейською комісією (ЄК) й Німеччиною, яка блокувала до цього консенсус, і пом'якшили заплановану на 2035 рік заборону.

Йдеться про європейський регламент, який зобов’яже випускати нові автомобілі без викидів CO2. Буде заборонено використання автомобілів, що працюють на бензині й дизельному пальному, а також гібридних. Вони поступляться місцем електричним автомашинам, за винятком тих, що працюватимуть на синтетичному паливі.

У вівторок, 28 березня, проєкт буде запропоновано до уваги міністрів енергетики держав-членів для офіційного затвердження, оголосило шведське головування Ради ЄС.

Спочатку законодавча пропозиція Єврокомісії передбачала повну заборону продажу після 2035 року автомобілів з ДВЗ. Німеччина на початку березня заблокувала законопроєкт. Країна – найбільший європейський виробник автомобілів – зажадала від ЄК підготувати пропозицію, що дозволяє випускати автомобілі на синтетичному паливі.

Цю позицію підтримували також італійські автомобілебудівники.

Після трьох тижнів перемовин сторони дійшли згоди про заборону після 2035 року автомобілів з ДВЗ, дозволивши ті з них, які використовуватимуть винятково нейтральні види палива з погляду викидів CO2.

Для виробництва такого палива, як вважають фахівці, може використовуватися, наприклад, «зелений» водень, який виробляється за допомогою відновлюваних джерел енергії. Розглядається також використання газових викидів певних промислових об'єктів із вилученням із них CO2.

Передбачається, що таке паливо продовжить життя двигунів внутрішнього згоряння.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти