У початок

Saudi Aramco збільшить виробництво палива на НПЗ в Джізані

Нафтопереробний завод Saudi Aramco в Джізані збирається збільшити виробництво дизельного пального з наднизьким вмістом сірки (ULSD) і скоротити експорт вакуумного газойлю (VGO) у міру нарощування виробництва у другому кварталі, повідомили Reuters джерела в галузі.

Нафтопереробний завод може виробляти до 250 тис. барелів на день (б/д) ULSD, або 10 ppm газойлю, коли він досягне повної потужності.

Зі слів джерел, це може збільшити експорт палива Aramco в Європу.

Європейські країни намагалися замінити постачання з росії після того, як Європейський Союз запровадив ембарго на імпорт російських нафтопродуктів з 5 лютого.

І Saudi Aramco, й Kuwait Petroleum Corp цього року нарощують виробництво на нових нафтопереробних заводах, що допоможе задовольнити дефіцит постачань у Європі й знизити ціни на нафтопродукти.

«Підвищення доступності близькосхідного газойлю також обтяжить арбітражні можливості для доставки азійського газойлю на захід від Суеца», — йдеться в записці аналітиків FGE.

«Ми очікуємо, що частка обсягів Близького Сходу в імпорті дизельного пального в Європу збільшиться порівняно з Азією в найближчі місяці», — зазначають вони.

Розташований на південно-західному узбережжі Червоного моря в Саудівській Аравії нафтопереробний і нафтохімічний комплекс у Джизані вартістю $21 млрд, здатний переробляти 400 тис. б/д нафти, було запущено наприкінці грудня 2021 року – на початку 2022 року після затримки з 2018 року, повідомило джерело, знайоме із ситуацією. 

Збільшення нафтопереробних потужностей також допоможе Саудівській Аравії укласти більш довгострокові угоди про продаж нафтопродуктів клієнтам, використовуючи нафту як сировину для нафтохімії, повідомили джерела. Вони додали, що щойно запустили установку гідрокрекінгу нафтопереробного заводу й установку комбінованого циклу інтегрованої газифікації (IGCC).

Гідрокрекінг переробляє залишки палива й ВГО для отримання дизпального і гасу.

Це може покласти край експорту залишкового палива з Джізана, оскільки, за оцінками FGE, близько 90 тис. б/д мазуту з високим вмістом сірки і вакуумних залишків буде подаватися на електростанцію.

Нафтопереробний завод запропонував один вантаж VGO обсягом 80 тис. тонн (500 тис. барелів) для завантаження 15-17 квітня, повідомили джерела в галузі, хоча експорт, ймовірно, скоротиться в наступні місяці.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти