У початок

Російському нафтовидобутку пророкують 20%-ве падіння

Російський видобуток нафти може скоротитися на 20%, якщо компанії не знайдуть способу компенсувати нестачу західного обладнання і технологій. Про це з посиланням на огляд консалтингової компанії «Яків та партнери» повідомляє «Комерспант».

«2022 року практично всі компанії з «недружніх» країн, включаючи «велику нафтосервісну четвірку» (Halliburton, Schlumberger, Baker Hughes і Weatherford), заявили про припинення діяльності в рф (2021 року на іноземні компанії припадало 20% ринку)», — пише видання.

При цьому зазначається, що в умовах посилення санкцій можливе припинення діяльності й західних компаній, що створює ризики скорочення виконуваних операцій на свердловинах, інвестиційні ж можливості незалежних нафтосервісів (малих і середніх компаній) сильно обмежено: вони не можуть на рівних конкурувати з лідерами ринку в технологічному плані.

Зараз на компанії із західних країн припадає лише 15% ринку буріння в рф, але це найбільш складні види сервісів, зокрема у розробці й видобутку на шельфі, а також у видобутку запасів, які важко видобувати.

Так, 52% ринку технології гідророзриву пласта (ГРП) займають компанії з «недружніх» країн, частка вітчизняного обладнання тут становить менше 1%. В устаткуванні для роботи на шельфі залежність від імпортних технологій сягає 80%.

Поки що високотехнологічне обладнання, як і раніше, закуповується у західних компаній або в «дружніх» країнах, а частина затребуваних позицій – як роторні керовані системи (РУС, дозволяють керувати траєкторією свердловини) — практично не постачається. За оцінкою компанії «Яків та партнери», поточних залишків може вистачити на два-три роки, і поступове скорочення доступності такого обладнання може призвести до зменшення обсягів буріння.

Загалом під ризики відсутності альтернатив для заміщення західного обладнання потрапляє 15% ринку нафтосервісних послуг.

У короткостроковій перспективі кризи на цьому ринку не очікується, однак у середньостроковій необхідно максимально наростити компетенції у сфері високотехнологічних нафтосервісів, інакше зростають ризики вимушеного скорочення видобутку через брак технологій, попереджають аналітики. Змінити ситуацію на ринку здатні створення механізму гарантованого замовлення нафтосервісних послуг з боку добувних компаній, додаткові податкові преференції і розширення виробництва компонентної бази, вважають автори звіту.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти