У початок

російський план скорочення видобутку сирої нафти на 500 тис. б/д поки охоплює лише березень

Віце-прем'єр-міністр рф алєксандр новак заявив 21 лютого, що рішення уряду скоротити видобуток сирої нафти на 500 тис. барелів на добу (б/д) нині поширюється лише на березень, але може бути продовжено, повідомляє російське агентство новин ТАСС.

«Ми будемо спостерігати, як буде розвиватися ситуація на ринку, і виходячи з цього будуть прийматися ринкові рішення. Поки що рішення тільки на березень», — сказав він.

новак додав, що скорочення виробництва, оголошене 10 лютого, буде пропорційно розподілено між російськими виробниками.

росія скорочує видобуток після того, як 5 грудня набула чинності заборона ЄС на більшу частину морського імпорту російської нафти і обмеження ціни на рівні $60 за барель для імпорту російських продуктів, які зазвичай торгуються з надбавкою до сирої нафти, таких як дизельне пальне, бензин і гас, і $45 за барель для таких продуктів, як мазут, які зазвичай торгуються зі знижкою до сирої нафти.

На сьогодні обмеження не мали серйозного впливу на обсяги видобутку російської нафти. Відповідно до останнього опитування Platts, проведеного S&P Global Commodity Insights, видобуток у росії впав на 10 тис. б/д за місяць, до 9,85 млн б/д у січні. Це порівняно з 10,11 млн б/д у лютому 2022 року.

Аналітики очікують, що санкції матимуть значний вплив на російське виробництво з березня.

S&P Global Commodity Insights очікує падіння російського видобутку нафти на 500 тис. б/д з грудня по березень. Це пов’язано з очікуваним скороченням рейсів через проблеми з переспрямуванням чистих продуктів на нетипові ринки через недостатню пропозицію суден.

«Безперечно, можливий більший збій, але якщо США й ЄС не посилять санкції, ми не очікуємо, що росія добровільно скоротить більше виробництва, ніж це диктують ринкові сили. Вимоги щодо доходів від військових витрат і неенергетичних санкцій, швидше за все, не дозволять росії стримувати постачання зі свого скорочуваного списку зацікавлених імпортерів», – заявили в S&P Global.

Він прогнозує відновлення видобутку на 250 тис. б/д до жовтня, якщо не буде введено більш заборонні обмеження цін і нові санкції Заходу.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти