У початок

росія ухиляється від санкцій G7 на більшу частину свого експорту нафти — FT

росії вдалося уникнути санкцій «Великої сімки» на більшу частину її експорту нафти, завдяки зміні торгових потоків, яка збільшить доходи кремля, оскільки нафта, ймовірно, здорожчає до $100 за барель.

Майже три чверті всіх морських потоків російської сирої нафти в серпні проходили без західного страхування, важеля, який використовувався для забезпечення ліміту ціни на нафту G7 у $60 за барель, згідно з аналізом даних про доставку й страхування, проведеним Financial Times.

Відповідно до даних аналітичної компанії Kpler і страхових компаній, це приблизно на 50% більше, ніж цієї весни. Зростання означає, що москва стає все більш умілою в обході ліміту, що дозволяє їй продавати більше своєї нафти за цінами, ближчими до міжнародних ринкових.

Київська школа економіки (KSE) підрахувала, що постійне зростання цін на нафту з липня в поєднанні з успіхом росії у зменшенні знижки на власну нафту означає, що нафтові доходи країни, ймовірно, зростуть щонайменше на $15 млрд 2023 року.

Минулого тижня росія заборонила експорт дизельного й іншого палива, що стало значним кроком одного з найбільших світових продавців дизельного пального. Цей крок викликав побоювання, що росія намагається підірвати ринок нафти, як це було з природним газом, спровокувавши торік енергетичну кризу. 

У травні росія експортувала близько 3 млн барелів на день (б/д) нафти Urals і ESPO морем на комбінації суден із західним і незахідним страхуванням.

У серпні ця загальна сума впала приблизно до 2,5 млн б/д, причому падіння відбулося через застраховані західні судна, які того місяця перевезли лише 626 тис. б/д — менше половини обсягу, який вони транспортували в травні.

Заборона на експорт дизпального, яку оголошено в четвер, може тимчасово вдарити по доходах росії, але може призвести до підвищення цін за менші обсяги.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти