У початок

Рекордне зростання експорту сирої нафти з США в Європу підвищило вартість фрахту

Потік сирої нафти, що тече від узбережжя Мексиканської затоки США у Європу в жовтні, допоміг потроїти ціни на танкери середнього розміру за місяць, оскільки сезонне технічне обслуговування нафтопереробних заводів (НПЗ) США й рекордний видобуток нафти видали більше доступної для експорту сирої нафти. Про це повідомляє Argus.

Згідно з попередніми даними аналітичної компанії Vortexa, відвантаження сирої нафти в Європу з узбережжя Мексиканської затоки в жовтні зросло до рекордних 2,2 млн барелів на добу (б/д), що на 300 тис. б/д більше порівняно з вереснем і на 600 тис. б/д більше, ніж рік тому. Згідно з даними Argus, наприкінці місяця фрахт суден Suezmax для Європи досяг 11-місячного максимуму в $4,45 за барель WTI, а фрахт суден Aframax для Європи досяг шестимісячного максимуму в $6,25 за барель для WTI.

За даними Vortexa, за той самий час відправлення сирої нафти в Європу з Бразилії й Гайани впало з вересня на 4% і 8% – до приблизно 375 тис. б/д і 195 тис. б/д відповідно.

За даними Управління енергетичної інформації США, через осінній сезон технічного обслуговування завантаженість НПЗ у США становила 86% за чотири тижні, що закінчилися 27 жовтня, що зробило більше сирої нафти доступною для експорту. Видобуток сирої нафти в США тримався на рекордно високому рівні протягом перших чотирьох тижнів жовтня на рівні 13,2 млн барелів на день, згідно з даними EIA.

За даними Vortexa, додаткову підтримку експорту надали європейські наземні запаси сирої нафти, які 30 жовтня були найнижчими за щонайменше чотири роки і становили близько 455 млн барелів.

Залежність Європи від WTI зростає після санкцій ЄС, накладених минулого грудня на росію, яка раніше була найбільшим постачальником сирої нафти на континент. Відтоді європейським нафтопереробникам доводилося доставляти сиру нафту здалеку, здійснюючи тиск на підвищення фрахтових ставок. Згідно з даними Vortexa, попит на тонно-милю імпортованої європейської сирої нафти в жовтні зріс на 5,7% порівняно з жовтнем 2022 року до санкцій і на 28% порівняно з жовтнем 2021 року до повномасштабної війни в Україні.

Відповідно до даних Vortexa, до жовтня цього року США були найбільшим постачальником сирої нафти в Європу, надсилаючи близько 1,7 млн б/д, що еквівалентно 17% імпорту з континенту.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти