У початок

Рекордні запаси газу в ЄС викликають надії на зменшення залежності від росії

ЄС зберігає рекордні обсяги природного газу після більш м’якої, ніж очікувалося, зими, підкріплюючи надії, що блок зможе відмовитися від імпорту з росії, пише Financial Times.

За даними галузевого органу Gas Infrastructure Europe, на початку місяця сховища блоку становили 55,7% від потужності — це найвищий рівень на початок квітня, принаймні з 2011 року.

Цей рівень приблизно на 20 процентних пунктів перевищує середній показник за попередніх п'ять років і ще більше піднявся, до 56,5%, за останні два тижні.

«Газові сховища ЄС заповнені більш ніж наполовину, а це означає, що ми завершили цей опалювальний сезон у комфортному становищі», — заявила FT комісар ЄС з енергетики Кадрі Сімсон, підкресливши, що блок тепер має більше можливостей для скорочення імпорту російського скрапленого природного газу.

«Завдяки збільшенню частки відновлюваної енергетики і подальшій диверсифікації джерел для деяких держав-членів стане можливим повна відмова від російського СПГ».

Єдиним іншим роком, який наближається до цьогорічного рівня, був 2020 рік, коли пандемія різко скоротила попит на газ. На середину квітня поточний рівень трохи нижчий за рівень 2020 року.

Різкий контраст із минулим роком, коли москва стримувала трубопровідні постачання, продовжуючи вторгнення в Україну, а ЄС був змушений збільшити імпорт СПГ з росії до рекордних рівнів, поспішаючи зробити запаси на зиму.

Згідно з даними Refinitiv, обсяг імпорту скрапленого природного газу в ЄС із росії торік досяг 22,1 млрд кубометрів, що на 39% більше, ніж 2021 року, й становить 16% від загального морського імпорту за рік. Цей сплеск російського імпорту також допоміг збільшити запаси в ЄС.

«Схоже, що цього літа в Європі буде забагато газу, а не навпаки», — сказала Наташа Філдінг, керівник європейського ціноутворення на газ в Argus Media, галузевій службі даних.

Європейська комісія поставила перед собою мету досягти 90% потужності газових сховищ на початок листопада, але Філдінг зазначила, що може досягти цієї мети до липня або серпня.

На відміну від нафти і нафтопродуктів, російський газ, який забезпечував майже 40% постачань ЄС до повномасштабної війни в Україні, не підпадає під санкції. У результаті рекордний імпорт ЄС російського СПГ на сьогоднішній день спрямував мільярди доларів кремлю через податки на російські газові компанії.

Сімсон закликала компанії ЄС припинити купувати російський СПГ. У березні міністри енергетики блоку також погодилися дозволити державам-членам тимчасово обмежити імпорт газу як з росії, так і з білорусі – угода, яку ще потрібно обговорити з парламентом ЄС.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти