У початок

УАСГ закликала президента заборонити імпорт російського пального

Українська асоціація скрапленого газу (УАСГ) звернулась до президента України стосовно критично недопустимої ситуації на ринку скрапленого газу, що пов’язана з постійним постачанням російських енергоресурсів в Україну.

Текст звернення опубліковано на офіційній сторінці асоціації у Facebook. 

«3 метою зупинення постачання скрапленого газу з країни агресора Українська асоціація скрапленого газу пропонує скасувати постанову КМУ N°624 «Питання запровадження спеціального мита на окремі товари походженням з російської федерації, що ввозяться на митну територію України», натомість розглянути можливість прийняття нормативного документа, який дозволятиме імпорт скрапленого газу винятково за наявності сертифіката походження або сертифіката походження EUR.1», — йдеться у зверненні.

У профільному об’єднанні пояснили, що після початку агресії росії постачання скрапленого газу в Україну почалося через західні й південно-західні кордони країни. Головними джерелами постачання стали країни Європи, Африки й Америки. Ключовими транзитними країнами стали Польща, Румунія і країни Балтії.

«Майже за рік було відпрацьовано логістичні потоки і напрямки на ринок України. Ринок скрапленого газу був найбільш мобільним і стійким до змін 2022 року. Але за цей період також було встановлено факти зростання постачання скрапленого газу російського походження через території наших головних транзитерів. УАСГ упевнена, що частина російського ресурсу періодично надходить на український ринок під виглядом невизначеного походження», — наголосили в УАСГ.

Нагадаємо, обсяги російського скрапленого газу і дизпального, що потрапляють із країн ЄС в Україну без документів про походження або з сумнівними документами, виросли до критичних масштабів.

Одним зі засобів протистояння цьому в Консалтинговій групі «А-95» називали внесення кодів нафтопродуктів у постанову уряду №1147 від 30 грудня 2015 р.. Обов’язковим кроком, на погляд експертів, має стати впровадження загороджувального мита на пальне невизначеного походження, обсяг якого ліквідував би цінову перевагу російського ресурсу.

Також, вважають аналітики, додаткового контролю потребує сертифікація пального. Зокрема необхідно налагодити безперервну співпрацю з емітентами сертифікатів про походження у країнах-постачальниках пального на визначення автентичності й кількості виданих сертифікатів.

Як повідомляв enkorr, НАУ закликала прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля заборонити імпорт нафтопродуктів російського походження й запровадити кримінальну відповідальність для посадовців, які сприяли або допустили ввезення на митну територію України російського пального.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти