У початок

Нафта Brent здешевшала до $82,2 за барель

Ціни на нафту еталонних марок знову падають. Ф'ючерси на Brent впали нижче $83 після закриття на 2% у середу.

Інвестори побоюються, що високі відсоткові ставки можуть вплинути на темпи зростання світової економіки і попит на паливо. Очікується, що Федеральна резервна система (ФРС) у травні підніме базову ставку на 25 базисних пунктів, а Європейський центральний банк проведе ще три підйоми протягом найближчих кількох місяців, повідомляє Trading Economics.

Рух цін показує «очевидність того, що все ще є певні побоювання щодо перспектив попиту», вважає голова відділу стратегій на сировинних ринках ING Уоррен Паттерсон.

Котирування червневих ф'ючерсів на сорт Brent на лондонській біржі ICE Futures на 8:06 за київським часом у середу становили $82,21 за барель, що на $0,91 (1,1%) нижче за ціну на закриття попередньої сесії. У вівторок ці контракти здешевшали на $1,65 (майже на 2%) – до $83,12 за барель, що є мінімальним рівнем із 31 березня.

Ціна ф'ючерсів на нафту WTI на травень на електронних торгах Нью-Йоркської товарної біржі (NYMEX) опустилася вранці на $0,87 (1,1%) – до $78,29 за барель. За підсумками попередньої сесії вартість контрактів зменшилася на $1,7 (2,1%) і становила $79,16 за барель.

Підтримку ринку не надали навіть нові дані про зміну резервів палива в США.

Запаси нафти в країні минулого тижня зменшилися на 4,58 млн барелів, повідомило Міністерство енергетики країни в середу. Експерти S&P Global Commodity Insights очікували скорочення лише на 400 тис. барелів.

При цьому запаси бензину зросли на 1,3 млн барелів, дистилятів – зменшилися на 355 тис. барелів. Аналітики прогнозували скорочення першого показника на 1,6 млн барелів, другого – на 600 тис. барелів.

Тим часом в Азії ринки бензину демонструють ознаки слабкості через прибуток від падіння палива. Дизельне пальне також відстає, а деякі нафтопереробники розглядають можливість скорочення переробки через зниження маржі. Це тисне на ціни на сиру нафту, як-от Murban, яка ненадовго торгувалася в ведмежій структурі контанго.

Незважаючи на падіння цього тижня, ціна на нафту все ще зростає з 15-місячного мінімуму, досягнутого в середині березня після потрясінь у банківському секторі. Несподіване оголошення ОПЕК+ про скорочення видобутку й обмеження потоків з Іраку підтримало деякі здобутки, а також підтримали очікування відновлення попиту в Китаї.

«Коли коментар ФРС вказує на подальше підвищення процентних ставок, економічні проблеми виглядають неминучими», — сказала Пріянка Сачдева, аналітик брокерської компанії Phillip Nova Pte Ltd.

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти