У початок

Іран за останні три роки втричі наростив експорт нафти у Китай

Іран збільшив постачання нафти в Китай утричі за період 2020-2023 років, незважаючи на санкції, дія яких відновилася після виходу США зі Спільного всеосяжного плану дій (СВПД), передає агентство Tasnim із посиланням на дані аналітичної компанії Kpler.

«Експорт нафти Ірану в Китай збільшився за останні 3 роки (2020-2023 роки – ред.) втричі, з 324 тис. барелів на день (б/д), до приблизно одного мільйона б/д», – ідеться в повідомленні.

2015 року Великобританія, Німеччина, Китай, росія, США, Франція й Іран уклали ядерну угоду – Спільний всеосяжний план дій (СВПД), що передбачало зняття санкцій в обмін на обмеження ядерної програми Ірану. У травні 2018 року США при Дональді Трампі вийшли зі СВПД й відновили санкції проти Тегерана. У відповідь Іран заявив про поетапне скорочення своїх зобов'язань у рамках угоди, відмовившись від обмежень у ядерних дослідженнях, центрифугах і рівні збагачення урану.

У Відні проходили перемовини щодо відновлення СВПД і скасування санкцій Вашингтона проти Тегерана. У грудні 2021 року сторони досягли домовленості щодо двох проєктів угоди, до яких європейська сторона включила і позиції Ірану. Зі слів іранського представника Багері Кяні, перемовини проходили успішно, проте представник держдепу США Нед Прайс оцінив прогрес у Відні як скромний, закликавши Тегеран ставитись до питання серйозно. Нині у віденському переговорному процесі пауза.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти