У початок

Ірак у березні скоротив експорт нафти на 200 тисяч б/д

Експорт нафти з Іраку в березні скоротився до 3,534 млн б/д на тлі припинення постачань до Туреччини з півночі країни, повідомляє Iraq Oil Report.

За підсумками лютого іракські постачання за кордон склали в середньому 3,738 млн б/д. Таким чином, за місяць експорт скоротився на 204 тисячі б/д.

Видання наголошує, що в останній тиждень березня експорт знизився майже на 500 тисяч б/д. Це сталося у зв'язку з рішенням Арбітражного суду Міжнародної торгової палати в Парижі, який ухвалив призупинити експорт нафти з Курдистану, розташованого на півночі Іраку, до Туреччини.

Ірак звинувачував Туреччину у порушенні положень угоди від 1973 року, згідно з якою «турецький уряд має виконувати інструкції іракської сторони щодо переміщення нафти, що експортується з Іраку, до всіх центрів зберігання, перевалки й кінцевих споживачів».

Влада Іраку й регіональний уряд Курдистану (КРГ) домовилися про відновлення трубопровідних постачань нафти з півночі країни до турецького порту «Джейхан», про що було оголошено 4 квітня.

Нафтові компанії, які працюють в іракському Курдистані, транспортували через Туреччину близько 400 тис. барелів нафти на добу. Крім цього, призупинення транспортування торкнулося 75 тис. б/д з обсягу, контрольованого федеральним урядом.

При цьому, за оцінкою Iraq Oil Report, зупинка трубопроводу першого тижня квітня, ймовірно, позначиться на зниженні обсягів експорту і в поточному місяці. Крім того, зменшення міжнародних постачань може тривати й наступного місяця, оскільки Ірак приєднався до інших членів ОПЕК+ і добровільно скоротить видобуток нафти з травня на 211 тис. б/д.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти