У початок

Прогоряння клапанів і перевитрата: фахівці оцінили рецептуру бензинів «БРСМ-Нафти»

Також є російською мовою

Бензини, які випускає компанія «Стандарт Ойл-2000» для мережі АЗС «БРСМ-Нафта», можуть не відповідати вимогам державних стандартів і небезпечні для автомобілів. Такими є результати опитування експертів, які оцінили рецептуру «Стандарт Ойл-2000», про яку enkorr довідався з акцизних накладних.

Нагадаємо, що згідно з акцизними накладними «Стандарт Ойл-2000», ексклюзивного постачальника палива в мережу «БРСМ-Нафта», бензин А-95 виготовляється шляхом додавання до бензину А-92 до 14% МТБЕ, 2% риформату та 1% етанолу.

Найбільш очевидним відхиленням, яке вийде внаслідок такого змішування, буде перевищення вмісту кисню.

«Оскільки в рецептурі зазначено додавання 1% етанолу, а отже, таке паливо буде відноситися до виду Е5, у якому норма кисню обмежена 2,7% мас., МТБЕ містить 17,85% кисню, етанол – 34,36% кисню. Навіть якщо припустити, що у базовому бензині А-92 відсутній кисень, додавання такої кількості етанолу й МТБЕ призведе до вмісту мінімум 2,84% мас., що перевищує норму на 0,14%», — відповіли на запит enkorr у ПАТ «Укртатнафта».

На ще більший вміст кисню вийшли в державній компанії «Укргазвидобування».

«За теоретичним підрахунком, згідно з наведеною рецептурою, показник «масова частка кисню» становить 4,5% при нормі 2,7%», — йдеться в офіційній відповіді компанії на запит enkorr.

У Дослідницькому центрі пально-мастильних матеріалів зазначили, що підвищений вміст кисню негативно впливає на споживчі якості такого палива.

«Для двигунів, які не мають систем регулювання лямбда-зондом, приблизно на 7% збідніє паливно-повітряна суміш. Для двигунів із системою регулювання лямбда-зондом зміна складу суміші буде компенсована. В обох випадках приблизно на 7% зросте витрата пального», — вважає директор центру Микола Худолій.

Також опитані фахівці одноголосно зазначають, що додавання 14% МТБЕ до товарного бензину А-92 призведе до суттєвого підвищення октанового числа як у бензині А-95, так і в альтернативному паливі.

«Для А-95 октанове число за моторним методом може збільшитися до 98 (норма для бензину А-98)», – вважає аудитор ОС «Серт АСУ» Олександр Лютий.

«Додавання до бензину А-92 високооктанових добавок призведе до приросту октанового числа значно вище за норму. За теоретичними розрахунками октанове число за дослідницьким методом може перевищувати норму на 10 одиниць», — наводить «Укртатнафта» слова головного технолога Юрія Голича.

В «Укргазвидобуванні» за теоретичного розрахунку виходять на 98-100 одиниць октанового числа в бензині А-95 й альтернативному паливі.

На думку опитаних експертів, пальне з такими характеристиками становить загрозу для більшості транспортних засобів в Україні.

«Цей бензин точно не розрахований для більшості ДВЗ, які експлуатуються на наших дорогах, а призначений для спортивних автомобілів з турбонадувом», – каже А. Лютий.

«За рахунок більш високих температур у камері згоряння можливе прогорання в системі циліндро-поршневої групи і, як наслідок, швидкий вихід із ладу системи двигуна», – вважає головний технолог Кременчуцького НПЗ.

Згідно з супровідними документами на пальне, розміщеними на АЗС «БРСМ-Нафта», ТОВ «Стандарт Ойл 2000» виробляє нафтопродукти на міні-НПЗ у Гадячі (Полтавська обл.) й на нафтобазі у с. Переяславське (Київська обл.). Компанія закуповує основні обсяги товарних нафтопродуктів і сировини у ТОВ «Катма Груп» – ексклюзивного постачальника нафтопродуктів для мережі «БРСМ-Нафта».

У першому півріччі 2021 року «Стандарт Ойл 2000» у середньому сплатила з 1 000 л виробленого бензину А-95 104 грн акцизного збору (базова ставка становить 213 євро/1 000 л, або 7 180 грн/т), з 1 000 л альтернативного пального – 503 грн (базова ставка 162 євро/1 000 л, або 5 448 грн/т). Таким чином, сплата акцизу цим виробником з бензину А-95 склала 2% від базової ставки, альтернативного палива — 9%. Решту обсягу акцизу компанія подає на відшкодування, оскільки виробник нібито використовує підакцизні компоненти. 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти