У початок

Привіт «бодяжникам»: Мінфін хоче обкласти розчинники акцизом

Також є російською мовою

У рамках боротьби з нелегальним виробництвом пального Міністерство фінансів України розробило законопроєкт, який передбачає введення акцизного податку на імпорт усієї продукції, до складу якої входить бодай один підакцизний компонент. Основні норми законопроєкту enkorr надало джерело в Мінфіні.

«Оподаткування товарів (продукції), до складу яких входить бодай один компонент, який є підакцизним товаром, відбувається за ставкою податку €245,5/1000 л», – повідомило воно, додавши, що перелік цієї продукції повинен затверджувати Кабінет міністрів.

Водночас документ передбачає встановлення квот для підприємств хімічної, нафтохімічної або добувної промисловості, які можуть імпортувати цей ресурс за нульовою ставкою акцизного податку. Їх перелік також має встановлювати уряд.

«Норми цього підпункту не поширюються на товари (продукцію), які використовуються для виробництва пального», – йдеться у документі.

При цьому наголошується, що продукцію, постачену ​​за нульовою ставкою акцизного податку, повинно бути використано підприємствами хімічної й нафтохімічної промисловості не пізніше 180 календарних днів з дня постачання, що, в свою чергу, повинно підтверджуватися акцизними накладними або митними деклараціями.

Крім того, такі підприємства повинні протягом 10 календарних днів, що настають за останнім календарним днем ​​звітного кварталу, подати контролюючому органу довідку про цільове використання продукту.

У разі відсутності довідки з такого підприємства стягується штраф обсягом 25% суми акцизного податку, який обчислюється виходячи з обсягів, а в разі прострочення оплати штраф збільшується до 50%.

За словами джерела enkorr, нині законопроєкт проходить стадію процедури узгодження з профільними міністерствами, і після схвалення Кабміном його буде передано до Верховної Ради.

Як повідомлялося, значне поширення неякісного пального обумовлене зокрема й тим, що як розчинники для лакофарбових виробів в Україну без сплати акцизного податку імпортують суміші октанопідвищуючих компонентів (код 3814009090), які використовуються при виробництві бензинів, – МТБЕ, метанолу, толуолу, ортоксилолу, бутилового спирту і т.д..

І якщо ці компоненти окремо обкладаються акцизним збором за «бензиновою» ставкою 213 євро/1000 л, то за кодом розчинників відносяться до безакцизних. Це стало можливим після внесення в травні 2020 року спеціальної правки до Податкового кодексу України.

Загалом, за даними Консалтингової групи «А-95», у першому півріччі поточного року було імпортовано 62 тис. т розчинників, що більш ніж удвічі більше від аналогічного періоду 2020 р..

Лідером у рейтингу одержувачів стала група компаній «БРСМ». На неї припадає четверта частина всіх постачань, або 15,1 тис. т. На другому місці компанія «Пром Хім» з 12,7 тис. т розчинників. Серед клієнтів імпортера – «Альтернатив Енерджі Сорсес Компані» – о ператор найбільшого в країні міні-НПЗ у селищі Мерефі Харківської області, забезпечує пальним мережу АЗС Моtto.

На третьому місці – компанія «ВТГ-Трейдинг», яка за перше півріччя імпортувала 2,6 тис. т розчинників. «ВТГ-Трейдинг» постачає розчинники для чотирьох міні-НПЗ: у Решетилівці, Богодухові, Васищевому і Кременчуці, постачання пального з яких помічено на адресу мережі АЗС SunOil.

«Втрати держбюджету на додаванні в бензин 62 тис. т розчинників у першому півріччі 2021 року склали понад 580 млн грн», – заявив директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн, підкресливши, що річні втрати перевищать 1 млрд грн.

Уперше про схему постачань розчинників стало відомо в лютому 2021 року. Раніше уряд планував внести відповідні зміни до Податкового кодексу, однак до парламенту документ ще не дійшов.

Нагадаємо, з вимогою зупинити безакцизний імпорт розчинників уже виступили найбільший виробник нафтопродуктів в Україні НПЗ «Укртатнафта», Нафтогазова асоціація України й Консалтингова група «А-95».

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти