У початок

«ПриватБанк» через суд повернув контроль над 245-ма АЗС

Учора, 1 листопада, Центральний апеляційний господарський суд задовольнив скаргу «ПриватБанку» про скасування судової заборони на повернення 245-ти АЗС у компаній з орбіти його ексвласників. Про це йдеться у повідомленні прес-служби банку.

Зазначається, що майже три роки «ПриватБанк» не мав змоги розпоряджатися 245 АЗС, які було поставлено на баланс банку до його націоналізації у 2016-му і одразу передано у лізинг, а потім у суборенду.

«Весь цей час суди забороняли державному банку отримати контроль над своїм майном. Сторонні особи продовжували користуватися АЗС і отримувати прибутки. За цей час банк недоотримав понад 10 млрд грн лізингових платежів і не мав змоги продати АЗС. Суборендарів багато, вони майже щороку змінювалися», — сказав адвокат «ПриватБанку».

Він пояснив, що позивачів у таких справах, як правило, більше 50, вони постійно створюють причини, з яких судове засідання навіть не могло відбутися. Тому «ми вітаємо сьогоднішнє судове рішення, яким знято усі заборони й поновлено право «ПриватБанку» на розпорядження власним майном».

З його слів, ця історія тягнеться вже шість років. Ще 2016 року перед націоналізацією «ПриватБанк» поставив собі на баланс 248 АЗС шляхом звернення стягнення на предмети іпотеки, на виконання вимог НБУ. А саме «ПриватБанк», як і інші банки, мав покращити якість забезпечення за кредитами й, відповідно, якість кредитного портфеля.

Поставивши АЗС на баланс (тобто отримавши їх у власність), банк під керівництвом колишнього менеджменту одразу ж передав їх у фінансовий лізинг компаніям з орбіти групи «Приват», уклавши 22 договори лізингу із 15 лізингоотримувачами. А ті, у свою чергу, передали АЗС у суборенду іншим компаніям тієї ж групи.

Зі слів юристів «ПриватБанку», первинну постановку на баланс із наступною передачею в лізинг було здійснено з порушеннями законодавства.

«Погашення лізингових платежів відбувалось за типовою для групи Ігоря Коломойського схемою: в перші роки сплачувалися тільки відсотки, згодом додавалася основна сума. Водночас оцінка під час передачі АЗС на баланс банку була суттєво завищеною. Врешті з 2018 року боржники скоротили лізингові платежі, а згодом припинили їх зовсім», — пояснили в банку.

Тому невиконання умов договорів фінансового лізингу змусило «ПриватБанк» у 2019-2020 роках розпочати процес розірвання цих договорів і повернення АЗС під свій контроль.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти