У початок

Видобуток нафти в США досяг рекорду завдяки підвищенню ефективності буріння

Видобуток нафти й газу в США продовжує зростати, оскільки компанії витискають більше з кожної свердловини, незважаючи на зменшення кількості задіяних бурових установок, а галузь підвищує ефективність, щоб компенсувати вплив нижчих цін. Про це повідомляє Reuters із посиланням на дані звіту Управління енергетичної інформації.

Видобуток нафти і конденсату зріс до рекордних 13,1 млн барелів на день (б/д) у серпні, перевищивши попередній пік у 13,0 млн б/д, встановлений у листопаді 2019 року до пандемії COVID-19.

Згідно з даними Управління енергетичної інформації США («Місячне постачання нафти», EIA, 31 жовтня), видобуток у нижніх 48 штатах, за винятком федеральних вод Мексиканської затоки, зріс до рекордних 10,8 млн б/д.

Видобуток у 48 штатах збільшився на 955 тис. б/д (+10%) порівняно з роком раніше, хоча зростання помірно сповільнилося до 210 тис. б/д (річне зростання на 8%) за три місяці – з травня по серпень.

Виробництво продовжує зростати попри те, що ціни впали з максимумів, досягнутих у середині 2022 року одразу після повномасштабного вторгнення росії в Україну.

При цьому темпи буріння впали: у жовтні 2023 року на видобуток нафти бурила в середньому лише 501 бурова установка, порівняно з 623 у грудні 2022 року.

Як і нафтовий, видобуток газу в США також продовжував збільшуватися, що є відстроченою реакцією на високі ціни 2022 року, але наступне падіння цін було серйознішим і спричинило більш помітне уповільнення зростання видобутку.

У серпні 2023 року видобуток сухого газу склав 3 236 млрд кубічних футів, збільшившись лише на 3% порівняно з тим же місяцем торік («Natural gas monthly», EIA, 31 жовтня).

Але буріння стабілізується у відповідь на нове зростання цін, а кількість бурових установок минулого місяця практично не змінилася.

Робочі запаси газу були лише на 79 млрд кубічних футів (+2%, або +0,32 стандартного відхилення) вище від середнього сезонного значення за попередні 10 років ближче до кінця вересня.

Надлишок поступово скоротився з 299 млрд кубічних футів (+12%, або +0,81 стандартного відхилення) на кінець червня.

Поєднання меншої кількості бурових установок, повільнішого зростання виробництва, швидшого експорту і наднизьких цін, які стимулюють споживання електроенергії, значною мірою усунули надлишки запасів, перенесені з 2022 року.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти