У початок

Попит на російську нафту впаде вже у квітні – МЕА

Також є російською мовою

Надходження російської нафти і нафтопродуктів на світові ринки у квітні впаде майже на 3 млн бар. на добу (б/д) через запроваджені санкції щодо РФ і відмову традиційних покупців від російських енергоресурсів. Про це йдеться у оновленому прогнозі Міжнародного енергетичного агентства (IEA, МЕА), повідомляє «Бізнес.Цензор», посилаючись на Reuters.

«Ми бачимо зменшення загального (російського, – ред.) експорту на 2,5 млн б/д, з яких на нафту припадає 1,5 млн б/д, а на нафтопродукти – 1 млн б/д», – йдеться у щомісячному звіті МЕА.

Крім того, прогнозується зниження внутрішнього попиту на нафтопродукти в Росії.

«Ці втрати можуть зрости, якщо заборони або публічний осуд (російського вторгнення в Україну, – ред.) посиляться», – зазначають у МЕА.

Росія щодня експортує від 7 до 8 мільйонів барелів нафти та продуктів.

Загалом МЕА знизило свій прогноз світового попиту на нафту на ІІ-ІV квартали 2022 року на 1,3 млн б/д. На весь рік компанія знизила свій прогноз зростання на 950 тис. б/д до 2,1 млн б/д – до близько 99,7 млн б/д.

Водночас МЕА прогнозує дефіцит пропозиції нафти у другому кварталі обсягом 700 тис. б/д. Агентство вказує, що провідні виробники ОПЕК+ Саудівська Аравія та Об’єднані Арабські Емірати не поспішають нарощувати видобуток, а зростання виробництва у США, Канаді й інших країнах зможе покрити нестачу сировини.

Як повідомлялося раніше, після воєнного вторгнення в Україну аукціони російських компаній з продажу нафти вже кілька разів закінчувалися безрезультатно через брак покупців, які відмовляються купувати російську нафту як через геополітичні, так і через іміджеві ризики.

Крім того, до осені нинішнього року Німеччина планує повністю відмовитися від вугілля з РФ, і до кінця року – стати майже незалежною від російської нафти.

Раніше президент США Джо Байден оголосив запровадження заборони на імпорт російських нафти, газу й вугілля. До цих заходів вже приєдналися Велика Британія і Канада.

Водночас країни Євросоюзу оголосили про намір поетапно скорочувати залежність від російських нафти й газу шляхом диверсифікації постачання і поступової відмови від використання викопних енергоресурсів.

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти