У початок

Німецький E.ON відмовився від газу з рф, але не від участі в «Північному потоці» (оновлено)

Також є російською мовою

Німецький енергетичний концерн E.ON заявив про відмову від нових закупівель газу у трейдерів «Газпрому», про що повідомляє ІА «Інтерфакс-Україна».

Як зазначається в заяві головного виконавчого директора E.ON SE Леонарда Бірнбаума, E.ON має великий портфель закупівель для приватного сектора, а також для малих і середніх підприємств.

«Ми купуємо наш газ на гуртових ринках у Європі. E.ON не має довгострокових контрактів на постачання безпосередньо з виробниками. Проте невелику кількість природного газу в нашому портфелі було закуплено в торговельних компаній «Газпрому» в Європі», – повідомляє Леонард Бірнбаум і додає, що у зв'язку з подіями в Україні «ми припинили купівлю нових обсягів у цих компаній».

2021 року постачання російського газу в Німеччину перевищили 50 млрд куб. м. Згідно довідки «Газпром експорту», основними покупцями російського газу в Німеччині є Uniper, Wingas, WIEH, VNG, OMV.

Водночас, за повідомленням Bloomberg, концерн не має наміру виходити зі спільного підприємства «Північний потік» або якось скорочувати свою присутність у ньому.

«Ми не розглядаємо вихід з «Північного потоку». Ми могли віддати частку російським мажоритарним акціонерам безкоштовно, але користі від цього не було б. Якщо ми припинимо дію права голосу, яке у нас є, нам доведеться дати російському акціонеру змогу одноосібно приймати рішення. Це теж не принесе користі», – заявив Бірнбаум.

Довідка enkorr

E.ON через компанію PEG Infrastruktur AG володіє 15,5% Nord Stream AG. Частка належить до активів пенсійної програми E.ON. У звітності групи частка оцінюється у $3,4 млрд.

Газопровід «Північний потік» розпочав роботу 2011 року. Торік магістраль транспортувала 59,2 млрд куб. м природного газу. Крім E.ON, учасниками проєкту є «Газпром», Wintershall Dea, Gasunie і Engie.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти