У початок

Польща може відмовитися від російського LPG — президент Gaspol

Польський ринок скрапленого газу в змозі забезпечуватися з альтернативних росії джерел. Про це сказала в інтерв’ю виданню BiznesAlert Ева Гавриш-Осинська, президент Gaspol, коментуючи тезу про те, що Польща масово імпортує російський LPG, тому що не має вибору.

«Ми маємо вибір. Ми можемо імпортувати газ морем. Ми маємо три діючих термінали в Польщі. Ми можемо імпортувати його залізницею з АРА і використовувати вітчизняне виробництво. Однак насправді більшу частину інфраструктури скрапленого газу в Польщі побудовано на східному кордоні, що є результатом історичного домінування імпорту з росії. Суб’єкти з терміналами на східному кордоні можуть мати більші витрати на перехід на нові напрямки», — зазначила Ева Гавриш-Осинська.

За даними enkorr, торік морський імпорт скрапленого газу в Польщу зріс із 585 тис. тонн до 1,014 млн тонн. Пані Гавриш-Осинська вважає, що обсяги постачання продукту балтійськими портами можна ще збільшити. «У нас є дослідження з оцінками на цю тему, польські морські термінали здатні збільшити імпорт щонайменше на півмільйона тонн порівняно з тим, що імпортується сьогодні, без стратегічних і довгострокових інвестицій», — каже Гавриш-Осинська.

Утім, Польща залишається найбільшим споживачем російського скрапленого газу, оскільки його імпорт до ЄС не заборонено. За даними Reuters, у I кварталі 2023 року у Польщу відвантажувалося приблизно 34% загального російського експорту.

«З одного боку, Польща є лідером країн, які активно й вимірно допомагають Україні, а з іншого боку, ми є найбільшим імпортером LPG з росії в ЄС, на який ми витратили 3 млрд злотих 2022 року. Маємо інформацію відділу постачання, що в березні Польща була на першому місці з рекордного імпорту скрапленого газу з росії. Це найбільший залізничний імпорт з росії за 12 місяців», — коментує відсутність санкцій топ-менеджер Gaspol.

Як повідомляв enkorr, раніше міністр енергетики Литви Дайнюс Крейвіс заявив, що країни Балтії намагатимуться зупинити імпорт скрапленого нафтового газу з росії.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти