У початок

Підготовка до «гарячого» травня: продажі й імпорт газу падають, ГНС забито

Також є російською мовою

Постачання скрапленого газу в квітні 2021 року склали 118,4 тис. т, що на 17,4 тис. т, або 13% менше, ніж у березні. Про це повідомили в Консалтинговій групі «А-95». До цих обсягів не входить сировина для «Карпатнафтохіму».

За словами учасників ринку, зниження імпорту в квітні було очікуваним, оскільки березневий обсяг зарубіжних постачань був набагато вищим від потреб українського ринку. Так, після повідомлення Proton Energy в середині березня про припинення роботи в Україні з квітня багато трейдерів поспішили законтрактувати додаткові обсяги. Через відсутність прогнозованого зростання продажів у роздробі великий залишок ресурсу з березня перейшов у квітневий баланс і скоротив попит на імпортний газ.

«У нас на всіх сховищах величезні залишки. З такими продажами в роздробі вистачить на півтравня точно», – каже менеджер великої мережі АЗС. За його словами, запаси на ринку допоможуть сильно згладити випадання з ринку «Роснафти» і частини білоруських обсягів.

Значно знизили закупівлі «Надєжда» (-5,2 тис. т), WOG (-2,6), OKKO (-3,13), «БРСМ-Нафта» (-8,7). Водночас низка трейдерів навпаки перейнялися заповненням сховищ. Так, «Євромін Енерджі» збільшив закупівлю майже на 6 тис. т, «Приват» – на 4,7 тис., «Газтрон» і «Західекотоп» – на 2 тис..

Примітно, що в квітні найбільшою країною-постачальником СВГ на український ринок став Казахстан, який відправив 44,4 тис. т. Через припинення постачань газу «Роснафти» загальний обсяг імпорту з Росії скоротився на 35% порівнянно з місяцем раніше і склав 39 , 4 тис. т.

Структура импорта СУГ по странам-отправителям, март/апрель 2021 г., тыс. т

Постачання «Лукойла» виросли на 14% і склали 17,5 тис. т. Постачання інших російських виробників у квітні склали 11,6 тис. т, що на 800 т менше, ніж місяцем раніше.

Залізничні постачання газу «Тенгизшевройла» знизилися в квітні на 20% і склали 29,1 тис. т. У квітні в Україні також активно відвантажувалися обсяги інших казахстанських виробників.

Постачання з Білорусі скоротилися на 16%. Зокрема Речицький ГПЗ через ремонт скоротив відвантаження на 22%, Мозирський завод зменшив експорт в Україну на 19%, перевалки в Вітебську і Могильові – на 10%.

Обсяги морського імпорту СВГ у квітні зросли на 33,5% і склали 14 тис. т. У квітні «Приват» оформив три танкерних постачання в Одесу: два – від ТШО і одне від Rompetrol сумарним обсягом 12,4 тис. т. Компанія «Ультрамарин трейдинг» у Миколаєві за минулий місяць провела розмитнення 1,6 тис. т скрапленого газу.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти