У початок

За покликом ринку: Кременчук установив рекорд із виробництва авіапального

Також є російською мовою

Єдиний виробник авіаційного пального в Україні – Кременчуцький НПЗ – за підсумками серпня наростив виробництво цього продукту до 27,6 тис. т. Це вдвічі більше від аналогічного показника серпня минулого року, повідомили в Консалтинговій групі «А-95» з посиланням на дані власного дослідження.

В «А-95» відзначили, що серпневий показник виробництва є абсолютним рекордом заводу за всю історію спостереження. До цього максимальний обсяг було зафіксовано в серпні 2019 року – 23 тис. т.

У коментарі enkorr представник заводу зазначив, що збільшення випуску авіагасу стало наслідком великого попиту на цей продукт з боку гравців ринку, викликаного, в свою чергу, великими обсягами тендерних закупівель Міністерства оборони, а також пов'язано зі збільшеним попитом через зростання кількості авіаперельотів.

У результаті за підсумками серпня на «Украттанфту» припало 43% українського ринку авіапального.

Точно така ж частка ринку, або 27,6 тис. т, у серпні припала на постачання Білоруської нафтової компанії (БНК). Для порівняння, протягом попередніх семи місяців 2021 р. постачання білоруського гасу були на рівні 0,5-4 тис. т.

При цьому постачання з Литви за звітний місяць скоротилися на 40%, до 5,4 тис. т.

За даними «А-95», баланс українського ринку авіаційного палива за підсумком минулого місяця виріс у 2,5 раза, до 65 тис. т, порівняно з аналогічним періодом 2020 р. (26,2 тис. т), а з початку року загалом на український ринок було постачено 215,1 тис. т реактивного пального (+28% до січня-серпня 2020 р.). З них 125,5 тис. т, або 58% ринку, припало на «Укртатнафту» і 89,6 тис. т (42%) – на імпортні постачання.

Відзначимо, баланс українського ринку (імпорт і внутрішнє виробництво) авіаційного палива за підсумком 2020 р. скоротився удвічі, до 244 тис. т, порівняно з 2019 р. (483,2 тис. т).

Нагадаємо, з червня 2020 р. «Укртатнафта» почала відвантаження авіапального марки JET А-1.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти