У початок

За прикладом Польщі: експерт пропонує знизити ставку ПДВ на пальне

Також є російською мовою

Директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн вважає, що в Україні можна знизити ставку ПДВ на пальне, щоб стабілізувати роздрібні ціни. Таку думку експерт висловив на своїй сторінці у Facebook.

«Мені здається, що із ПДВ (зменшити ставку, — ek) можна було б спробувати. Це найкриміналізованіший податок, який держава все одно погано збирає через купу схем із готівкою на АЗС, продажем документів, скрутки», — пише він.

За його словами, зниження ставки допоможе знизити ціни і заразом «убити» доцільність махінацій з ПДВ і в результаті зібрати податків стільки, скільки надходить і сьогодні.

С.Куюн зазначив, що наразі схему зниження податків апробують поляки. Там уряд знизив акциз, прибрав податок з роздрібного продажу, а головний крок – зменшив ПДВ на пальне з 23 до 8%. У результаті за день ціни знизилися на 12%.

Зазначимо, із 36 грн у «бензиновій» ціні 6 грн становить ПДВ і 7 грн — акциз, а в ціні на дизпальне – 6 грн ПДВ і 4,50 грн акцизу.

Як повідомляв enkorr, через високі ціни на нафту й послаблення гривні ціна на пальне на українських АЗС досягла рекордних значень. Так, із початку року бензини й дизпальне в середньому по країні здорожчали на 10%, до 32-34 грн/л. При цьому у преміум-сегменті мереж АЗС ціни сягнули 35-36 грн/л.

Нагадаємо, 1 лютого Польща тимчасово знизила податок на додану вартість на пальне, газ, продукти харчування й електроенергію. Зокрема, ставку ПДВ на пальне знижено з 23% до 8% на шість місяців.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти