У початок

Плани ЄС зі зменшення залежності від російського газу під загрозою

План Європейського Союзу, який передбачає, що вже до кінця 2022 року можна буде замінити 2/3 газу природного газу з росії, не містять конкретних дій, тому їх може бути не досягнуто. Таких висновків дійшли експерти Центру глобалістики «Стратегія XXI», повідомляє УНІАН.

«План відмови від імпорту російського газу носить загальний характер, не містить заходів і дій, які матимуть швидкий ефект: переходу на вугілля й нафтопродукти в електрогенерації, відмови від закриття АЕС у цьому й наступному роках. Відтак, на думку багатьох авторитетних експертів, оголошені плани зі зменшення залежності від російського газу на дві третини носять суто декларативний характер, і означена мета може виявитись не досягнутою», – йдеться в дослідженні.

Експерти вважають, що постачання газу до ЄС може бути збільшено як за рахунок скрапленого природного газу (СПГ), так і трубопровідних постачань. Алжир та Іспанію сполучають два газопроводи. Єгипет і Лівія також є потенційними постачальниками.

Необхідною є організація тиску на Єврокомісію, зокрема з боку країн, які оголосили про відмову від імпорту російських енергоресурсів (США, Канади, Великої Британії, Польщі, Литви, Латвії, Естонії та ін.), з метою схилення інституцій ЄС і найбільших споживачів – Німеччини й Італії, а також Франції як однієї з найбільших економік, до вжиття екстрених заходів.

«Повне ембарго на всі російські енергоносії – найбільш бажаний і правильний варіант дій. Унеможливлення отримання агресором доходів від продажу нафти і газу найдієвішим чином впливають на російську економіку», – наголошується в дослідженні.

Натомість часткове або нетривале ембарго – небезпечна хибна стратегія, яка може призвести до подальшого зростання цін, зокрема на газ, що, вочевидь, повністю компенсує «газпрому» втрату обсягів експорту, як це вже було впродовж другого півріччя 2021 року.

Як повідомлялося раніше, наприкінці березня ЄС ухвалив план відмови від російського газу, який передбачає, що вже до кінця 2022 року можна буде замінити 100 млрд куб. м, або 2/3 природного газу з росії.

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти