У початок

Перевалка російського ДП й газойлю в турецьких портах зросла на 15%

У І півріччі 2024 року обсяги надходжень російського дизельного пального і газойлю в порти Туреччини зросли на 15% – до 8,67 млн т, свідчать дані Консалтингової групи «А-95».

Зростання постачань у Туреччину є наслідками ембарго ЄС, впровадженого 5 лютого 2023-го. Після заборони імпорту в Європу Туреччина виявилася найближчим великим ринком збуту російських дистилятів. Через це значна частина обсягів, яка раніше потрапляла на європейський ринок, була спрямована на турецькі термінали.

Згідно з даними Консалтингової групи «А-95», у І півріччі з чорноморських портів у Туреччину надходило лише 52% або 4,55 млн т російських дистилятів. Решта постачалася з балтійських портів. Доволі висока частка постачань із балтійських портів свідчить про те, що російським компаніям не вдалося прилаштувати обсяги пального, що пішли з північної Європи, на менш преміальному африканському ринку. Як наслідок, російським танкерам доводиться долати велику відстань в обхід європейського континенту, щоб доправити пальне в Туреччину. Найбільші обсяги дизпального й газойлю в турецькі термінали були відправлені з приморська  – 3,06 млн т, новоросійська – 2,96 млн т й туапсе – 0,98 млн т. На них припадає 81% усіх постачань у Туреччину.

Цього року російські дистиляти надходили в понад 20 турецьких портів. Але найбільші обсяги продукту прийняли термінали Мерсіну – 2,97 млн т і Мармари – 1,68 млн т. Також активно купувала російське пальне нафтопереробна компанія Tupras. У І півріччі на термінали заводів в Аліазі й Ізміті надійшло 1,24 млн т дизпального і газойлю.

Частина обсягів російського пального, яке надходить у турецькі порти, компанії реекспортують в інші країни. Крім того, купуючи дизпальне і газойль із росії зі знижками, турецькі НПЗ змогли вивільнити обсяги нафтопродуктів власного виробництва для експорту в європейські країни за ринковими цінами. У І півріччі з турецьких терміналів було відвантажено 3,37 млн т дизпального і газойлю. Із цього обсягу 1,89 млн т було відвантажено з терміналів НПЗ STAR і Tupras.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти