У початок

Оператори в ЄС готуються до браку газу з рф наступної зими

Європейські оператори газової інфраструктури готуються до всіх сценаріїв майбутньої зими, зокрема й до сценарію «повної відсутності російського газу» і припинення постачання споживачам, заявив генеральний директор оператора газотранспортної системи в Данії й президент Gas Infrastructure Europe (GIE) Торбен Брабо в інтерв'ю Euractiv, пише УНН.

«Протягом багатьох років ми були змушені розглядати сценарії перебоїв узимку, особливо в межах прогнозів постачання Європейської мережі операторів систем передачі газу (ENTSOG). І, природньо, останніми тижнями Єврокомісія звернулася до інфраструктурних компаній із проханням додати новий сценарій, у якому російського газу немає зовсім», – сказав Брабо.

З його слів, газ становить 25% від загального споживання енергії у Європі. Тож, зазначив він, 45% газу, що надходить із росії, є приблизно 10% споживання у Європі. «І, звичайно, він поширюється нерівномірно, тому є країни й регіони, які постраждають набагато більше, ніж інші», – додав фахівець.

Він вважає, що сценарії Єврокомісії із заміни російського газу – великим імпортом СПГ і біометану – можливо надто оптимістичні, й на рахунку кожен мільярд кубометрів.

Прогнозується, що у разі нестачі газу пріоритет буде надаватися домогосподарствам, школам і лікарням, а деяких промислових споживачів буде відключено. При цьому будівництво нової інфраструктури СПГ й основних з'єднань трубопроводів прискорюється, щоб диверсифікувати постачання й уникнути «вузьких місць». Європа також не повинна забувати про зусилля з підвищення енергоефективності і просто споживати менше, зазначив фахівець.

Як повідомлялося, Єврокомісія наразі не бачить достатньої підтримки з боку країн-членів ЄС для повного ембарго на російські нафту й газ. Нафтове ембарго більш ймовірне, ніж заборона на імпорт газу, тому що країнам ЄС легше знайти альтернативних постачальників.

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти