У початок

ОПЕК+ з травня збільшить квоту на видобуток нафти на 432 тис. барелів на добу

Міністри ОПЕК+ проголосували за збільшення з травня квоти на видобуток нафти на 432 тис. барелів на добу (б/д), йдеться у прес-релізі ОПЕК.

Таким чином, рішенням імплементовано підвищення з травня 2022 року референтної бази на 1,63 млн б/д, від якої відраховується зниження рівня видобутку.

За розрахунками «Інтерфаксу», це викликає майже непомітне збільшення квоти для кожної країни порівняно з планом видобутку на 400 тис. б/д, який обговорювався раніше (без урахування зміни референтної бази).

У липні 2021 року ОПЕК+ було ухвалено рішення підвищити з травня 2022 року рівні відліку зниження виробництва для п'яти країн. Для Саудівської Аравії і росії — з 11 до 11,5 млн б/д, для ОАЕ — з 3,2 до 3,5 млн б/д, для Іраку — з 4,65 до 4,8 млн б/д, для Кувейту — з 2,8 до 2,96 млн б/д, загалом на 1,63 млн б/д. Однак ще тоді було заявлено, що попри підвищення референтних рівнів, квоти на видобуток з травня все одно підвищуватимуться на 400 тис. б/д до повного згортання скорочень (у липні становили 5,8 млн б/д від рівня жовтня 2018 року, у рф і Саудівської Аравії окремі референтні основи). Такими темпами скорочення буде повністю згорнуто у вересні 2022 року, на кінець квітня – 2,2 млн б/д. Таким чином, квота рф і Саудівської Аравії на видобуток нафти з травня — 10,549 млн б/д.

Як сказано у прес-релізі, піл час зустрічі було зазначено, що «фундаментальні показники ринку нафти, що зберігаються, і консенсус за прогнозами вказують на добре збалансований ринок, а нинішня волатильність викликана не фундаментальними чинниками, а поточними геополітичними подіями».

В ОПЕК+ також наголосили на важливості дотримання угоди й компенсації недоскороченого видобутку країнами, що відстають, до кінця червня 2022 року.

Наступну зустріч міністрів призначено на 5 травня.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти