У початок

ОПЕК+ у вересні відставала від плану з видобутку нафти на 540 тис. б/д — МЕА

Країни ОПЕК+ у вересні видобували 36,38 млн б/д нафти, тоді як, за умовами угоди, могли отримувати 36,92 млн б/д, підрахували аналітики Міжнародного енергетичного агентства (МЕА).

Таким чином, відставання від плану з урахуванням усіх добровільних обмежень за підсумками минулого місяця становило 540 тис. б/д. Щодо серпня країни альянсу збільшили нафтовиробництво на 450 тис. б/д.

Так, видобуток держав ОПЕК, які беруть участь у угоді, у вересні склав 23,14 млн б/д, що на 240 тис. б/д менше плану. Країни не-ОПЕК минулого місяця видобували на 300 тис. б/д нижче дозволеного рівня - 14,93 млн б/д (13,24 млн б/д без урахування Мексики – ІФ-У).

За оцінкою МЕА, найбільшим виробником альянсу залишається Росія: її видобуток який місяць поспіль — на стабільному рівні 9,5 млн б/с. Інший найбільший нафтовиробник ОПЕК+ - Саудівська Аравія - видобував на рівні 9 млн б/д, що на 70 тис. б/д вище, ніж у серпні.

Суттєвий приріст видобутку щодо серпня зафіксовано у Нігерії – на 170 тис. б/д, до 1,35 млн б/д, а також у Казахстані – на 130 тис. б/д, до 1,58 млн б/д.

Агентство зазначає, що рішення Саудівської Аравії продовжити добровільне скорочення нафти в 1 млн б/д до кінця 2023 року продовжить тримати світовий ринок у стані "суттєвого дефіциту". За оцінкою МЕА, пропозиція країн ОПЕК+ до кінця року буде нижчою від потреб у ньому на 1,3 млн б/д.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти