У початок

ОПЕК на 2025 рік очікує значного зростання попиту на нафту – Reuters

ОПЕК у середу, 17 січня, залишилася при своєму прогнозі щодо відносно значного зростання світового попиту на нафту в 2024 році й заявила, що 2025 року спостерігатиметься значне зростання споживання нафти, головним чином у Китаї й на Близькому Сході. Цей ранній прогноз став доволі несподіваним, пише Reuters.

Прогноз на 2025 рік узгоджується з позицією Організації країн-експортерів нафти, що споживання нафти продовжуватиме зростати протягом наступних двох десятиліть, на відміну від погляду таких організацій, як Міжнародне енергетичне агентство, яке прогнозує, що воно досягне піку на 2030 рік, оскільки світ переходить на чистішу енергію.

ОПЕК у щомісячному звіті заявила, що світовий попит на нафту зросте на 1,85 млн барелів на день (б/д) 2025 року – до 106,21 млн б/д. 2024 року ОПЕК спостерігала зростання попиту на 2,25 млн б/д, що не змінилося порівняно з минулим місяцем.

Проте ціни на нафту почали рік на слабкій основі, оскільки невизначеність на ринку щодо попиту нівелювала вплив нового раунду скорочення постачань ОПЕК і її союзниками. Нафта марки Brent у середу коштувала близько $77 за барель, знизившись майже на 2%.

Прогноз на 2025 рік є першим у щомісячному звіті ОПЕК, і його можна було б очікувати в липні 2024 року, виходячи з попередньої практики. ОПЕК заявила, що опублікувала прогноз раніше, ніж зазвичай, щоб забезпечити довгостроковий орієнтир для ринку.

«Зобов’язання вийти за межі раніше встановленого часового горизонту короткострокового прогнозування служить підтримці розуміння ринкової динаміки», – йдеться у звіті ОПЕК.

Очікування ОПЕК зростання попиту на нафту 2024 року значно перевищують прогнози МЕА – на 1,1 млн б/д. МЕА, яке представляє промислово розвинені країни, планує оновити свої прогнози в четвер.

На 2025 рік ОПЕК очікує збільшення глобального економічного зростання до 2,8% з 2,6% цього року частково через зниження процентних ставок. Китай, Близький Схід та Індія сприятимуть збільшенню споживання нафти, заявили в ОПЕК.

Згідно з даними МЕА, зростання світового попиту на нафту 2024 року скоротиться вдвічі в результаті економічного зростання в основних економіках нижче тренду, підвищення ефективності й бурхливого розвитку парку електромобілів.

Крім своїх різних поглядів на довгостроковий попит на нафту, ОПЕК і МЕА в останні роки також зіткнулися з потребою інвестицій у нові постачання нафти.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти