У початок

Для збалансування ринку ОПЕК може потребувати подальшого обмеження постачань – Mercuria

ОПЕК може знадобитися ще більше скоротити видобуток, щоб утримати ціни на нафту на нинішньому рівні в умовах сповільненого зростання попиту й високого виробництва в США, заявив у середу генеральний директор трейдера сировинних товарів Mercuria Energy Group. Про це повідомляє Reuters.

Управління енергетичної інформації США (EIA) минулого тижня заявило, що видобуток сирої нафти в США зросте до рекордних рівнів протягом наступних двох років, оскільки підвищення ефективності компенсує зниження активності бурових установок. EIA очікує, що видобуток досягне рекордних 13,21 млн барелів на день (б/д) 2024 року.

«Зростання видобутку нафти в США було недооціненим протягом минулого року. Але воно, ймовірно, сповільниться через величезну консолідацію галузі й скорочення витрат», — сказав Reuters генеральний директор Mercuria Марко Дунанд на полях Всесвітнього економічного форуму в Давосі.

Ця консолідація включала $135 млрд придбання лише трьома компаніями: Exxon Mobil, Chevron Corp і Occidental Petroleum.

«Високе зростання видобутку (нафти) у США добре працює, коли попит у Китаї зростає на 1 млн б/д на рік. Але як китайський, так і загальний глобальний попит сповільнюються і, ймовірно, зростуть на 1,5 млн б/д цього року», — зазначив Дунанд.

Дані в середу показали, що економіка Китаю зросла менше, ніж очікувалося, у четвертому кварталі минулого року, що вплинуло на ціни на нафту. Станом на 11:35 GMT ф'ючерси на Brent упали на $1,50, до $76,78 за барель.

Mercuria, що базується в Женеві, входить у п’ятірку найбільших світових трейдерів нафти, отримавши рекордний прибуток у $3 млрд 2022 року, а також є великим трейдером на ринках електроенергії, природного газу й викидів.

Більш ведмежі настрої підтверджуються відсутністю будь-якого суттєвого впливу на видобуток нафти і потоками від ескалації напруженості на Близькому Сході й атак у Червоному морі. Погляд Дунанда підтримав конкурент Ганвор.

В умовах уповільнення зростання попиту ОПЕК має продемонструвати дуже хороше дотримання узгоджених обмежень щодо пропозиції, сказав Дунанд, додавши, що «саудівцям, можливо, доведеться піти далі зі скороченням виробництва, якщо вони хочуть контролювати ціну».

Видобуток ОПЕК дещо зріс у грудні, як показало опитування Reuters, хоча група під керівництвом Саудівської Аравії наразі перевищила оголошені скорочення.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти