У початок

Індійський імпорт нафти із Саудівської Аравії знизився до мінімуму за 2,5 року

Липневий імпорт сирої нафти в Індію з росії скоротився вперше за дев’ять місяців, тоді як вхідні постачання з Саудівської Аравії впали до найнижчого рівня за останні 2,5 року після скорочень ОПЕК+, показали дані про танкери з торговельних і промислових джерел.

І Китай, і Індія, найбільший і третій за величиною імпортери нафти в світі, скоротили імпорт з росії й Саудівської Аравії в липні після того, як ціни зросли, а два виробники нафти скоротили видобуток і постачання сирої нафти.

Саудівська Аравія добровільно зголосилася скоротити видобуток ще на 1 млн барелів на день (б/д) з липня по вересень, а росія скоротить експорт у серпні на 500 тис. б/д, що є частиною угоди між членами Організації країн-експортерів нафти та її союзниками, відомими як ОПЕК+, для стримування постачань і підтримки цін.

Згідно з даними, загальний імпорт Індії також скоротився на 5,2% з червня до 4,4 млн барелів нафти на добу в липні, оскільки кілька нафтопереробних заводів (НПЗ) закрито на технічне обслуговування під час сезону дощів.

Згідно з оприлюдненими даними, імпорт російської нафти впав на 5,7%, до 1,85 млн б/д, а постачання в Саудівську Аравію впали на 26%, до 470 тис. б/д.

Індія імпортує понад 80% своїх загальних потреб нафти. Індійські нафтопереробники, які диверсифікували свої джерела імпорту нафти, щоб скоротити витрати, почали купувати російську нафту зі знижкою, оскільки деякі західні компанії припинили закупівлі в москви після її повномасштабного вторгнення в Україну в лютому 2022 року.

Однак імпорт російської нафти в Індію може ще скоротитися в серпні й вересні, оскільки нафтопереробники планують ремонт своїх заводів і оскільки ціни на російську нафту перевищують верхню межу на рівні $60 за барель, встановлену Європейським Союзом і країнами G7 після скорочення спотових знижок, повідомили джерела.

Однак у липні росія все ще була головним постачальником нафти в Індію, за нею йшли Ірак і Саудівська Аравія.

Попри скорочення імпорту з Саудівської Аравії, частка нафти ОПЕК у липневих закупівлях Індії зросла до найвищого рівня з березня через збільшення споживання нафти з Іраку, Об’єднаних Арабських Еміратів і Нігерії, свідчать оприлюднені дані. При цьому у квітні-липні, перших чотирьох місяцях цього фінансового року, відсоткова частка ОПЕК в імпорті Індії була найнижчою принаймні за останні 22 роки.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти