У початок

Липневі доходи росії від експорту викопного палива зросли на 3% — CREA

Щомісячні доходи росії від експорту викопного палива були на другому найнижчому місячному рівні з миті повномасштабного вторгнення країни в Україну в липні 2023 року й оцінюються у 663 млн євро на день, свідчать дані звіту Центру досліджень енергетики та чистого повітря.

Найнижчий рівень доходів, 591 млн євро, спостерігався у черні, але на тлі зростання цін на нафту й нафтопродукти прибутки країни-агресора почали збільшуватися.

Доходи росії від експорту нафти у липні зросли на 3% порівняно з червнем і склали 406 млн євро на день. Водночас це на 5% нижче порівняно з травнем.

У липні Китай був найбільшим імпортером російського викопного палива, за ним ідуть Індія, Туреччина, ЄС і Бразилія.

Експорт морської сирої нафти в Китай упав на 20% у липні порівняно з попереднім місяцем. «Це було перше падіння після стабільного зростання після повномасштабного вторгнення росії в Україну», — йдеться у звіті.

У липні місячний імпорт російської сирої нафти в Індію впав на 8% через сезон дощів, що призвело до зниження попиту на паливо. Зменшенню імпорту російської нафти також сприяло проведення ремонтів на індійських нафтопереробних заводах (НПЗ) і падіння знижок на російську нафту.

Судноплавні компанії Європи й G7 домінують у транспортуванні російської нафти. Частка танкерів, на які поширюється price cap, у постачанні сирої нафти з росії в липні залишилася на рівні 50–55%, знизившись приблизно на 5% порівняно з попереднім місяцем. Що стосується нафтопродуктів і хімічних речовин, частка коаліції обмеження цін залишалася більш стабільною і становила близько 65% у липні.

Висока частка постачань російської нафти зі страхуванням ЄС і G7 та/або суднами вказує на те, що коаліція з обмеження цін оперує ефективним набором інструментів, які скорочують доходи росії від експорту нафти шляхом цінових обмежень, йдеться у звіті CREA.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти