У початок

Болгарія посилює тиск на «лукойл», щоб той продав найбільший на Балканах НПЗ

Уряд Болгарії ініціював процедуру дострокового припинення імпорту російської нафти, якою забезпечують нафтопереробний завод (НПЗ) російської компанії «лукойл» поблизу чорноморського міста Бургас, — крок, як вважають аналітики, спрямований на тиск на «лукойл», щоб він продав свій бізнес у Болгарії. Про це повідомляє Euractiv.

Рада безпеки при Раді міністрів обговорила можливі наслідки можливого дострокового припинення відступу ЄС від імпорту російської нафти й нафтопродуктів морем для переробки на «лукойл Нафтохім Бургас» – найбільшому НПЗ у Південно-Східній Європі.

«Рішення щодо представлених аналізів буде прийнято на наступному засіданні Ради безпеки й запропоновано уряду», – повідомили в уряді.

Щоб прийняти остаточне рішення, уряд отримав інформацію від спецслужб і Мінекономіки про те, чи загрожує припинення імпорту російської нафти національній безпеці країни.

Згідно з пропозиціями, Болгарія повинна скасувати виняток щодо використання російської нафти протягом місяця після набуття законом чинності. Очікується, що це станеться в жовтні, оскільки у парламенті наразі літні канікули.

Однак депутати залишили відкритою можливість продовження імпорту російської нафти, якщо Рада безпеки при Раді міністрів визнає цей термін недостатнім. Тоді уряд має запропонувати інший кінцевий термін, який має бути затверджено парламентом. Мета такої можливості – не викликати кризи в постачанні нафтопродуктів.

Раніше в серпні Болгарія відібрала у «лукойлу» єдиний нафтопорт на своїй території поблизу Бургаса.

Тим часом, Мартін Владіміров, аналітик з Центру вивчення демократії (CID), сказав, що захоплення нафтового порту є «початковим залпом, який спровокує ширший конфлікт, і «лукойл» продасть свої активи, оскільки не має інтересу не повністю контролювати імпорт нафти».

Другий удар – це позбавлення «лукойлу» дешевої російської нафти, яку Чорним морем транспортують танкерами до Болгарії.

російська компанія продала свій НПЗ в Італії, а Німеччина взяла під контроль активи іншої російської нафтової компанії, «роснєфть». Причиною цього є європейські санкції, введені проти росії через війну в Україні, зокрема заборона на імпорт і переробку російської нафти.

Болгарія — єдина морська країна ЄС зі спеціальним відступом для імпорту російської нафти, який технічно не виправданий, прокоментував Владіміров.

Виняток, який діє до кінця 2024 року, було отримано на прохання кабінету колишнього прем'єр-міністра Кирила Петкова (ПП) із забороною експорту на територію ЄС нафтопродуктів, вироблених з російської нафти.

«лукойл Болгарія» — домінуючий гравець на болгарському нафтовому ринку й одна з найбільших нафтових компаній у регіоні завдяки своєму контролю над болгарським нафтопереробним заводом.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти