У початок

Індія спрямує $2 млрд на виробництво екологічно чистого водню

Індія планує програму стимулювання виробництва екологічно чистого водню вартістю $2 млрд, намагаючись скоротити викиди й стати великим експортером у цій галузі. Про це Reuters повідомили три джерела.

Стимул обсягом 180 млрд рупій ($2,2 млрд) спрямовано на зниження вартості виробництва «зеленого» водню на п’яту частину протягом наступних п’яти років, сказали високопосадовець і менеджер галузі, що працює у сфері відновлюваної енергетики. З їхніх слів, це буде досягнуто частково шляхом збільшення масштабів галузі.

Поточна вартість виробництва в Індії становить від 300 до 400 рупій за кг, сказав менеджер.

Сполучені Штати і Європейський Союз уже схвалили стимули вартістю мільярди доларів для проєктів екологічного водню.

Водень можна використовувати як паливо. Його виготовляють шляхом розщеплення води за допомогою електричного процесу, електролізу. Якщо пристрої, які це роблять, електролізери, живляться відновлюваною енергією, продукт називається «зеленим» воднем, паливом без парникових викидів.

Індійську допомогу може бути оголошено в бюджеті 1 лютого на фінансовий рік, що починається 1 квітня, сказав урядовець.

Індійські компанії, такі як Reliance Industries, Indian Oil, NTPC, Adani Enterprises, JSW Energy і Acme Solar, мають великі плани щодо «зеленого» водню.

Adani, очолювана третьою найбагатшою людиною світу Гаутамом Адані, заявила в червні, що вона й французька TotalEnergies спільно створять «найбільшу в світі екосистему «зеленого» водню».

Уряд Індії очікує, що промисловість інвестує 8 трлн рупій у «зелений» водень і його похідний «зелений» аміак до 2030 року, сказав керівник галузі й інший урядовець. «Зелений» аміак виготовляється шляхом поєднання азоту з воднем із використанням відновлюваних джерел енергії, його можна використовувати в промисловості добрив або як паливо чи зручний засіб транспортування водню.

«Пропозиція щодо «зеленого» водню, ймовірно, буде називатися «Стратегічне втручання для переходу на «зелений» водень (SIGHT)», її буде розділено на 45 млрд рупій на виробництво електролізерів протягом п’яти років і 135 млрд рупій на виробництво екологічно чистого водню й екологічно чистого аміаку протягом трьох років», — сказав менеджер і чиновник.

Стимул для виробництва «зеленого» водню, ймовірно, становитиме 50 рупій за кг протягом трьох років, сказали вони.

Індія прагне продавати 70% продукції в такі країни, як Південна Корея, Японія й країни Європейського Союзу, сказав представник галузі, додавши, що похідні, включно із «зеленим» аміаком, мають не менш високий попит.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти